Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Министарству културе одржан први састанак пројекта МОНЕТ

Објављено: 09.07.2018. 14:56 Аутор: Министарство културе
Почетни (кицк-офф) састанак пројекта МОНЕТ - Цултуре ин Мотион ин Адриатиц Нетwоркс оф Мусеумс у оквиру ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора, на којем је Министарство културе Црне Горе водећи партнер, одржан је 5. и 6. јула на Цетињу. Састанку су присуствовали пројектни партнери из Италије (Музеј Пино Пасцали и АРАТРО Универзитет Молизе) и Албаније (Национална галерија умјетности из Тиране и Музеј фотографије Маруби). Догађају су такође присуствовали представници црногорских институција културе које су укључене у пројекат, Центра савремене умјетности и Поморског музеја.

MKU

На састанку су представљене главне активности пројекта које подразумијевају: стварање мреже музеја на програмској територији (Црна Гора, Албанија, регија Пуља и Регија Молизе), осмишљавање модела за заједничку музејску улазницу укључених музеја, организовање програма размјене за младе умјетнике који ће резултирати заједничком изложбом радова, организовање обуке за умјетнике који би осмишљавали музејске сувенире који промовишу везу између различитих култура, јачање капацитета у области управљања музејима, као и набавку нове опреме за музеје, која ће омогућити да се постојеће колекције публици представе на квалитетнији начин, коришћењем савремених технологија и нових начина презентације.

MKU
Државни секретар у Министарству културе Дражен Блажић је пожелио партнерима добродошлицу и нагласио да је један од најзначајнијих бенефита овог пројекта постављање добре основе за прекоганичну сарадњу Италије, Албаније и Црне Горе, држава које баштине дугогодишњу историју и традицију, али и добре билатералне односе, те да је Министарство културе посебно поносно што ће реализација пројекта добру међудржавну сарадњу проширити на локални ниво, кроз укључивање различитих актера цивилног сектора, али и истакнутих умјетника и стручњака у култури, чији ће допринос бити од посебног значаја у поступку реализације пројектних активности. 

MKU
Министарство културе ће, заједно са партнерима, у наредном периоду радити на имплементацији активности у оквиру оба пројекта у којима учествује (МОНЕТ и ХАМЛЕТ), као и на припреми апликација за остале програме и фондове који су доступни, све у циљу унапријеђења сектора културе и изградње капацитета институција.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?