Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Svečano otvoren treći Ljetnji vojni kamp za mlade

Objavljeno: 17.07.2018. 16:59 Autor: mod
Ljetnji vojni kamp za mlade, otvoren je danas u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu i trajaće do 29. jula 2018. godine.

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore po treći put organizuju ovaj kamp, i to u jedinicama VCG u Kolašinu i Pljevljima. Ove godine, učešće na kampu će uzeti 45 srednjoškolaca iz Crne Gore i 5 iz Republike Makedonije, čime je Kamp dobio regionalni karakter.
Otvarajući Ljetnji vojni kamp, državni sekretar Ministarstva odbrane, Slobodan Filipović je istakao da Ministarstvo odbrane proaktivno i posvećeno djeluje u smjeru približavanja Vojske Crne Gore i vojnog poziva mladima. Jedna od aktivnosti je svakako i Ljetnji vojni kamp, treći po redu, koji je kao pilot projekat započet 2016.godine. "Mogu sa sigurnošću reći da imamo i veći stepen interesovanja za aktivnosti namijenjene mladima, ali i za obrazovanje na inostranim vojnim akademijama", rekao je Filipović, konstatujući da je upravo Kamp prilika da se mladi oprobaju kao vojnici, i da uvide šta znači nositi vojnu uniformu, kroz specifične sadržaje prilagođene upravo njihovom uzrastu,

"Vojnička uniforma predstavlja čast, ponos i obavezu svima koji je nose, kroz nju se na poseban način ispoljava ljubav prema državi", kazao je državni sekretar.

Obraćajući se učesnicima Ljetnjeg vojnog kampa i apostrofirajući značaj prilike koja im je ukazana, Filipović je izrazio uvjerenje da će polaznici svojim ponašanjem opravdati ukazano povjerenje,i biti dobar primjer mladim ljudima kako treba raditi na sebi, unaprijediti svoje znanje i vještine, i posvetiti se zdravim stilovima života.

"Pored ponosa koji osjećaju vaši roditelji dok vas posmatraju kako stojite u stroju, i Crna Gora je ponosna na vas", rekao je Filipović, izražavajući ubjeđenje da će nakon završetka Ljetnjeg vojnog kampa i stečenih znanja o Vojsci biti učesnika koji će se odlučiti da započnu svoju karijeru u nekoj od jedinica Vojske Crne Gore i postanu dio uzvišenog i humanog vojnog poziva..

Državni sekretar se posebno zahvalio partnerima koji su prepoznali značaj ovog projekta: ministarstvima odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Holandije, Ministarstvu prosvjete Crne Gore, Ministarstvu sporta, Rukometnom, Fudbalskom i Odbojkaškom savezu, kao i preduzeću Nacionalni parkovi.

Projekat Ljetnji vojni kamp omogućava srednjoškolcima sticanje jedinstvenog iskustva u jedinicama Vojske Crne Gore. Namjera je da kroz vojnu obuku, sportsko-rekreativne, kulturno-zabavne aktivnosti i druženje, mladi dobiju priliku da se upoznaju sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci Crne Gore, kao i da razviju timski duh, disciplinu i liderske sposobnosti. Učesnike kampa svim vještinama obučavaće instruktori za obuku Vojske Crne Gore, a programom je predviđena realizacija sanitetske obuke, topografija i takmičenje u orijentiringu, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama, alpinistička obuka i druge aktivnosti. Pored ovih obuka, planirano je upoznavanje polaznika Ljetnjeg vojnog kampa sa vojnim pozivom i mogućnostima sticanja statusa profesionalnih vojnih lica.

Pet najboljih učesnika kampa imaće priliku da posjete Centar za obuku kadeta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

mod mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?