Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свечано отворен трећи Љетњи војни камп за младе

Објављено: 17.07.2018. 16:59 Аутор: мод
Љетњи војни камп за младе, отворен је данас у касарни "Милован Шарановић" у Даниловграду и трајаће до 29. јула 2018. године.

Министарство одбране и Војска Црне Горе по трећи пут организују овај камп, и то у јединицама ВЦГ у Колашину и Пљевљима. Ове године, учешће на кампу ће узети 45 средњошколаца из Црне Горе и 5 из Републике Македоније, чиме је Камп добио регионални карактер.
Отварајући Љетњи војни камп, државни секретар Министарства одбране, Слободан Филиповић је истакао да Министарство одбране проактивно и посвећено дјелује у смјеру приближавања Војске Црне Горе и војног позива младима. Једна од активности је свакако и Љетњи војни камп, трећи по реду, који је као пилот пројекат започет 2016.године. "Могу са сигурношћу рећи да имамо и већи степен интересовања за активности намијењене младима, али и за образовање на иностраним војним академијама", рекао је Филиповић, констатујући да је управо Камп прилика да се млади опробају као војници, и да увиде шта значи носити војну униформу, кроз специфичне садржаје прилагођене управо њиховом узрасту,

"Војничка униформа представља част, понос и обавезу свима који је носе, кроз њу се на посебан начин испољава љубав према држави", казао је државни секретар.

Обраћајући се учесницима Љетњег војног кампа и апострофирајући значај прилике која им је указана, Филиповић је изразио увјерење да ће полазници својим понашањем оправдати указано повјерење,и бити добар примјер младим људима како треба радити на себи, унаприједити своје знање и вјештине, и посветити се здравим стиловима живота.

"Поред поноса који осјећају ваши родитељи док вас посматрају како стојите у строју, и Црна Гора је поносна на вас", рекао је Филиповић, изражавајући убјеђење да ће након завршетка Љетњег војног кампа и стечених знања о Војсци бити учесника који ће се одлучити да започну своју каријеру у некој од јединица Војске Црне Горе и постану дио узвишеног и хуманог војног позива..

Државни секретар се посебно захвалио партнерима који су препознали значај овог пројекта: министарствима одбране Уједињеног Краљевства и Краљевине Холандије, Министарству просвјете Црне Горе, Министарству спорта, Рукометном, Фудбалском и Одбојкашком савезу, као и предузећу Национални паркови.

Пројекат Љетњи војни камп омогућава средњошколцима стицање јединственог искуства у јединицама Војске Црне Горе. Намјера је да кроз војну обуку, спортско-рекреативне, културно-забавне активности и дружење, млади добију прилику да се упознају са појединим сегментима живота и рада у Војсци Црне Горе, као и да развију тимски дух, дисциплину и лидерске способности. Учеснике кампа свим вјештинама обучаваће инструктори за обуку Војске Црне Горе, а програмом је предвиђена реализација санитетске обуке, топографија и такмичење у оријентирингу, логоровање, исхрана и преживљавање у природи, обука на брзим водама, алпинистичка обука и друге активности. Поред ових обука, планирано је упознавање полазника Љетњег војног кампа са војним позивом и могућностима стицања статуса професионалних војних лица.

Пет најбољих учесника кампа имаће прилику да посјете Центар за обуку кадета у Уједињеном Краљевству.

mod mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?