Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja u Nikšiću danas uništeno 1357 komada oružja

Objavljeno: 20.07.2018. 21:55 Autor: MUP; Miloš Vujović-UNDP
Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi), uništilo je danas u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju 1357 komada oružja i 145 djelova za oružje. Događaj je podržala i Misija u Crnoj Gori Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).
Miloš Vujović, UNDP
VIDEO: uništavanje oružja, kadrovi

VIDEO: državni sekretar Pejanović-izjava povodom uništavanja oružja

VIDEO: ambasadorka Davije, OSCE, izjava povodom uništavanja oružja

VIDEO: UNDP, Paović -izjava povodom uništavanja oružja

Govoreći na današnjem događaju, organizovanom povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović, kazao je da je ovim činom još jednom potvrđena spremnost Crne Gore da učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima u cilju unapređenja svijesti o problemu posjedovanja oružja, o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja, i potrebi njegovog smanjivanja radi povećanja bezbjednosti.

Državni sekretar Pejanović pozvao je građane koji posjeduju ilegalno oružje, da ga, bez pravnih posljedica, dobrovoljno vrate policijskim službenicima, i na taj način daju doprinos ličnoj, porodičnoj i ukupnoj bezbjednosti, kao i akciji „Poštuj život, vrati oružje“, koja je i dalje u toku.

Šefica Misije OEBS u Crnoj Gori, Maris Davije, pohvalila je napore koje Crna Gora preduzima na planu podizanja svijesti o štetnosti posjedovanja ilegalnog oružja, i najavila buduću podršku te Organizacije na planu daljeg razvoja kapaciteta i unapređenja uslova, koji doprinose većeoj sigurnosti u zemlji i regionu.

Pomenutim aktivnostima, kako su istakli ambasadorka Davije, kao i šef Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Tomica Paović, daje se doprinos ispunjavanju obaveza proisteklih iz međunarodnih dokumenata, i naglasili da Crna Gora prednjači u regionu po pitanju sprovođenja tih politika.

Paović je istakao da su u prethodne tri godine, koliko traje zajednička kampanja „Poštuj život, vrati oružje“, koju sporovode MUP, OEBS, UNDP i CDT, uz finansijsku podršku EU i Ambasade SR Njemačke, postignuti izuzetni rezultati, te da brojke govore u prilog tome da su građani sve svjesniji opasnosti posjedovanja oružja i da se sve više trude da očuvaju sopstvenu bezbjednost, kao i bezbjednost cjelokupne zemlje.

Međunarodni dan uništavanja oružja, koji se svake godine u svijetu obilježava 9. jula, podsjeća nas na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost. U akcijama je do sada ukupno uništeno 4.412 komada vatrenog oružja i 900 komada djelova oružja. Takođe, kroz aktivnosti je u junu ove godine uništeno 27.757 metaka, a u septembru je planirano da se istopi još 24.673 metaka, tako da će do kraja godine broj uništenih metaka dostići oko 53.000 komada.

Miloš Vujović, UNDP Miloš Vujović, UNDP
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?