Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Поводом Међународног дана уништавања оружја у Никшићу данас уништено 1357 комада оружја

Објављено: 20.07.2018. 21:55 Аутор: МУП; Милош Вујовић-УНДП
Министарство унутрашних послова Црне Горе, уз подршку Европске уније и УНДП/СЕЕСАЦ (Центра за контролу лаког и малокалибарског оружја у Југоисточној и Источној Европи), уништило је данас у никшићком Институту за црну металургију 1357 комада оружја и 145 дјелова за оружје. Догађај је подржала и Мисија у Црној Гори Организације за безбједност и сарадњу у Европи (ОЕБС), као и невладина организација Центар за демократску транзицију (ЦДТ).
Miloš Vujović, UNDP
ВИДЕО: уништавање оружја, кадрови

ВИДЕО: државни секретар Пејановић-изјава поводом уништавања оружја

ВИДЕО: амбасадорка Давије, ОСЦЕ, изјава поводом уништавања оружја

ВИДЕО: УНДП, Паовић -изјава поводом уништавања оружја

Говорећи на данашњем догађају, организованом поводом Међународног дана уништавања оружја, државни секретар у Министарству унутрашњих послова, Драган Пејановић, казао је да је овим чином још једном потврђена спремност Црне Горе да учествује у координисаним регионалним напорима у циљу унапређења свијести о проблему посједовања оружја, о опасностима и штетним посљедицама посједовања илегалног оружја, и потреби његовог смањивања ради повећања безбједности.

Државни секретар Пејановић позвао је грађане који посједују илегално оружје, да га, без правних посљедица, добровољно врате полицијским службеницима, и на тај начин дају допринос личној, породичној и укупној безбједности, као и акцији „Поштуј живот, врати оружје“, која је и даље у току.

Шефица Мисије ОЕБС у Црној Гори, Марис Давије, похвалила је напоре које Црна Гора предузима на плану подизања свијести о штетности посједовања илегалног оружја, и најавила будућу подршку те Организације на плану даљег развоја капацитета и унапређења услова, који доприносе већеој сигурности у земљи и региону.

Поменутим активностима, како су истакли амбасадорка Давије, као и шеф Сектора за демократско управљање и Сектора за економију и животну средину у Канцеларији УНДП у Црној Гори, Томица Паовић, даје се допринос испуњавању обавеза проистеклих из међународних докумената, и нагласили да Црна Гора предњачи у региону по питању спровођења тих политика.

Паовић је истакао да су у претходне три године, колико траје заједничка кампања „Поштуј живот, врати оружје“, коју спороводе МУП, ОЕБС, УНДП и ЦДТ, уз финансијску подршку ЕУ и Амбасаде СР Њемачке, постигнути изузетни резултати, те да бројке говоре у прилог томе да су грађани све свјеснији опасности посједовања оружја и да се све више труде да очувају сопствену безбједност, као и безбједност цјелокупне земље.

Међународни дан уништавања оружја, који се сваке године у свијету обиљежава 9. јула, подсјећа нас на опасност коју вишак оружја, као и недовољно обезбијеђено и нелегално оружје, представља за нашу сигурност и безбједност. У акцијама је до сада укупно уништено 4.412 комада ватреног оружја и 900 комада дјелова оружја. Такође, кроз активности је у јуну ове године уништено 27.757 метака, а у септембру је планирано да се истопи још 24.673 метака, тако да ће до краја године број уништених метака достићи око 53.000 комада.

Miloš Vujović, UNDP Miloš Vujović, UNDP
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?