Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Press konferencija ministra sporta: Premije za crnogorske sportiste, medju najvećima u regionu

Objavljeno: 27.07.2018. 19:04 Autor: Ministarstvo sporta

Vlada je na današnjoj sjednici, donijela Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje visine doživotne mjesečne naknade, stipendije, premije, sportske invalidnine, nagrade za sportistu godine i zaslužnog sportskog radnika.

Ministar sporta Nikola Janović, obrazložio je na press konferenciji, da je riječ o obavezi iz novog Zakona o sportu, koji je Skupština usvojila krajem juna ove godine.

Ministarstvo sporta, kako je rekao, pripremilo je navedenu Uredbu u najkraćem roku, za nepunih mjesec, iako je za to imalo rok od četiri mjeseca i to prije svega iz razloga da bi našim sportistima omogućili normativne pretpostavke za vrjednovanje njihovih rezultata prema novim kriterijumima. 

U tom kontekstu, definisano je da novčane premije za ostvarene sportske rezultate na najprestižnijim takmičenjima budu jedne od vodećih u regionu i da se, naglasio je ministar Janović, za razliku od prethodnih zakona kada su premije uplaćivane savezima, sada uplaćuju direktno na račun sportiste.

Takođe, premije će se, po prvi put, dodjeljivati i selektoru reprezentacije ali i glavnom treneru reprezentativca Crne Gore u pojedinačnim sportovima.

Imajući u vidu da se aktom precizira i visina doživotne mjesečne naknade, jedina smo država u regionu i šire, koja je pomjerila starosnu granicu za doživotne naknade na 35 godina upravo sa ciljem afirmacije već postignutih rezultata sa Crnom Gorom ali i motivacije naših sportista za postizanje novih vrhunskih rezultata.

Brinuli smo i o našim mladim sportistima kroz uvođenje statusa perspektivnog sportiste za rezultate ostvarene na svjetskim i evropskim prvenstvima u mlađim kategorijama. Dodjelom navedenog statusa mladi sportisti stiču pravo na jednogodišnju stipendiju od strane Ministarstva sporta što je dokaz da država prepoznaje i vrjednuje njihove rezultate, a ujedno kod njih jača kult pripadnosti crnogorskoj reprezentaciji.

Takođe smo jedina država u regionu, koja posebno vodi računa i o neolimpijskim sportovima kroz nagrađivanje prestižnih rezultata sportista iz ovih sportova pokazujući tako da cijeni trud i rad naših najistaknutijih predstavnika.
Dodatno, po prvi put, zakonom smo omogućili, a ovom Uredbom precizirali da Ministarstvo sporta može da nagradi sportistu godine u izboru COK-a.

Veoma značajnom novinom smatramo i zakonsku obavezu izbora zaslužnog sportskog radnika, ali i mogućnost nagrađivanja istog.

Vlada Crne Gore odnosno resorno Ministarstvo sporta ovakvim pristupom i odnosom prema našim sportistima iznova potvrđuje da je ključni cilj naših politika prepoznavanje i adekvatno vrjednovanje vrhunskih rezultata, koji predstavljaju najbolju promociju naše države u svijetu- zaključio je ministar sporta.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?