Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пресс конференција министра спорта: Премије за црногорске спортисте, медју највећима у региону

Објављено: 27.07.2018. 19:04 Аутор: Министарство спорта

Влада је на данашњој сједници, донијела Уредбу о критеријумима за утврђивање висине доживотне мјесечне накнаде, стипендије, премије, спортске инвалиднине, награде за спортисту године и заслужног спортског радника.

Министар спорта Никола Јановић, образложио је на пресс конференцији, да је ријеч о обавези из новог Закона о спорту, који је Скупштина усвојила крајем јуна ове године.

Министарство спорта, како је рекао, припремило је наведену Уредбу у најкраћем року, за непуних мјесец, иако је за то имало рок од четири мјесеца и то прије свега из разлога да би нашим спортистима омогућили нормативне претпоставке за врједновање њихових резултата према новим критеријумима. 

У том контексту, дефинисано је да новчане премије за остварене спортске резултате на најпрестижнијим такмичењима буду једне од водећих у региону и да се, нагласио је министар Јановић, за разлику од претходних закона када су премије уплаћиване савезима, сада уплаћују директно на рачун спортисте.

Такође, премије ће се, по први пут, додјељивати и селектору репрезентације али и главном тренеру репрезентативца Црне Горе у појединачним спортовима.

Имајући у виду да се актом прецизира и висина доживотне мјесечне накнаде, једина смо држава у региону и шире, која је помјерила старосну границу за доживотне накнаде на 35 година управо са циљем афирмације већ постигнутих резултата са Црном Гором али и мотивације наших спортиста за постизање нових врхунских резултата.

Бринули смо и о нашим младим спортистима кроз увођење статуса перспективног спортисте за резултате остварене на свјетским и европским првенствима у млађим категоријама. Додјелом наведеног статуса млади спортисти стичу право на једногодишњу стипендију од стране Министарства спорта што је доказ да држава препознаје и врједнује њихове резултате, а уједно код њих јача култ припадности црногорској репрезентацији.

Такође смо једина држава у региону, која посебно води рачуна и о неолимпијским спортовима кроз награђивање престижних резултата спортиста из ових спортова показујући тако да цијени труд и рад наших најистакнутијих представника.
Додатно, по први пут, законом смо омогућили, а овом Уредбом прецизирали да Министарство спорта може да награди спортисту године у избору ЦОК-а.

Веома значајном новином сматрамо и законску обавезу избора заслужног спортског радника, али и могућност награђивања истог.

Влада Црне Горе односно ресорно Министарство спорта оваквим приступом и односом према нашим спортистима изнова потврђује да је кључни циљ наших политика препознавање и адекватно врједновање врхунских резултата, који представљају најбољу промоцију наше државе у свијету- закључио је министар спорта.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?