Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Sarajevu održana XV Regionalna konferencija o rješavanju sudbina nestalih lica na području bivše Jugoslavije, pod nazivom „Gdje je…“

Objavljeno: 30.08.2018. 19:11 Autor: mrss
Na Konferenciji organizovanoj 28. avgusta 2018. godine, u Sarajevu, s ciljem informisanja porodica nestalih lica o stanju u rješavanju pitanja lica nestalih u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije učestvovali su predstavnici udruženja porodica nestalih lica okupljenih u Regionalnu koordinaciju udruženja porodica nestalih lica s prostora bivše Jugoslavije, predstavnici organa nadležnih za traženje nestalih lica, tužilaštava Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kao i međunarodnih organizacija – Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) . Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu Konferencije predstavljali su Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, Bojana Burdžović, član Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije..

Konferenciju je organizovala Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih lica s područja bivše Jugoslavije kako bi neposrednim i konstruktivnim dijalogom svih učesnika identifikovali mehanizme za ubrzavanje rješavanja sudbina nestalih lica te putem sredstava javnoga informisanja osvijestili javnost o težini boli s kojom se nose porodice tokom dugogodišnjeg perioda neizvjesnosti.

S ciljem povećanja efikasnosti procesa traženja, Regionalna koordinacija je donijela zaključke koje će uputiti svim nadležnim organima i institucijama, uz apel javnosti da svoja saznanja podijele s nadležnim tijelima kako bi nakon teških i neizvjesnih godina iščekivanja, porodice saznale istinu o sudbini svojih najbližih.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?