Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počeo šesti sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave

Objavljeno: 27.09.2018. 19:47 Autor: MJU

MJU  MJU

Šesti sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR) formirane između Evropske komisije i Crne Gore počeo je danas u Podgorici. Sastanak su otvorili ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, i šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomas Haglajtner.

Ministarka Pribilović na otvaranju sastanka je kazala da je Ministarstvo javne uprave u prethodnom periodu ozbiljno prišlo realizaciji zacrtanih ciljeva i aktivnosti, te da se gotovo sve aktivnosti koje su utvrđene strateškim dokumentima odvijaju planiranom dinamikom i da su rezultati prepoznati kako u međunarodnim okvirima, tako i na nivou domaće javnosti. Ona je izrazila zadovoljšto što je napredak u reformi javne uprave prepoznat u međunarodnim i regionalnim izvještajima kao što su Izvještaj regionalnog WeBER projekta, Mudisa i dr.

Pribilović je kazala da je Vlada Crne Gore dala punu podršku naporima Ministarstva javne uprave u cilju implementacije Plana optimizacije javne uprave. „Ono što raduje je činjenica da implementacija ide u dobrom pravcu, a doprinos tome dao je i kvalitetno uspostavljen mehanizam koordinacije ovog procesa. U prethodna dva mjeseca od usvajanja Plana nije bilo novog oglašavanja preko Uprave za kadrove, a, takođe, imamo i trend smanjenja ugovora na određeno, što potvrđuje da smo ozbiljno pristupili ovoj aktivnosti“ – kazala je Pribilović.

Ona je istakla da će aktivnosti Ministarstva javne uprave u narednom periodu biti usmjerene na reorganizaciju državne uprave, te da su nova zakonska rješenja iz predloga Zakona o državnoj upravi, uz Plan optimizacije dobar osnov za potpunu reorganizaciju javne uprave, poštujući SIGMA-ine preporuke i evropske standarde dobre uprave.

Tomas Haglajtner ocijenio je da je proces dostigao fazu zrelog dijaloga o konkretnim politikama, koji omogućava diskusiju o rezultatima ostvarenim tokom prošle godine.

"Moram istaći, prije svega, da se ovaj sastank održava upravo u trenutku kada je EU u budžet Crne Gore uplatila najveću ikada sumu. Mislim na 4 miliona eura budžetske podrške reformi javne uprave. Podsjetimo se da će ova budžetska podrška donijeti Crnoj Gori do 12 miliona eura, i zajedno sa tehničkom podrškom u iznosu od 3 miliona eura čini ukupno 15 miliona eura podrške za kompleksnu i sveobuhvatnu strategiju reformę javne uprave" – kazao je Haglajtner.

Predmet Šestog sastanka biće razmatranje ostvarenih rezultata u sprovođenju reforme javne uprave i planiranih aktivnosti sa fokusom na sprovođenje procesa optimizacije zaposlenih u javnom sektoru, unapređenje službeničkog sistema, pitanja ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, otvorenosti i transparetnosti podatka, pitanja razvoja i koordinacije javnih poltika, te upravljanje javnim finansijama i dr.

Posebna grupa za javnu upravu je formirana u cilju unapređenja postojeće strukture za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i fokus njenog djelovanja je reforma javne uprave Crne Gore. Rad Radne grupe je usmjeren na praćenje napretka u oblastima definisanim strateškim dokumentima, kao što su Strategija reforme javne uprave 2016-2020. i Program upravljanja javnim finansijama i drugim dokumentima.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?