Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почео шести састанак Посебне радне групе за реформу јавне управе

Објављено: 27.09.2018. 19:47 Аутор: МЈУ

MJU  MJU

Шести састанак Посебне радне групе за реформу јавне управе (ПАР) формиране између Европске комисије и Црне Горе почео је данас у Подгорици. Састанак су отворили министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, и шеф Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији за проширење, Томас Хаглајтнер.

Министарка Прибиловић на отварању састанка је казала да је Министарство јавне управе у претходном периоду озбиљно пришло реализацији зацртаних циљева и активности, те да се готово све активности које су утврђене стратешким документима одвијају планираном динамиком и да су резултати препознати како у међународним оквирима, тако и на нивоу домаће јавности. Она је изразила задовољшто што је напредак у реформи јавне управе препознат у међународним и регионалним извјештајима као што су Извјештај регионалног WеБЕР пројекта, Мудиса и др.

Прибиловић је казала да је Влада Црне Горе дала пуну подршку напорима Министарства јавне управе у циљу имплементације Плана оптимизације јавне управе. „Оно што радује је чињеница да имплементација иде у добром правцу, а допринос томе дао је и квалитетно успостављен механизам координације овог процеса. У претходна два мјесеца од усвајања Плана није било новог оглашавања преко Управе за кадрове, а, такође, имамо и тренд смањења уговора на одређено, што потврђује да смо озбиљно приступили овој активности“ – казала је Прибиловић.

Она је истакла да ће активности Министарства јавне управе у наредном периоду бити усмјерене на реорганизацију државне управе, те да су нова законска рјешења из предлога Закона о државној управи, уз План оптимизације добар основ за потпуну реорганизацију јавне управе, поштујући СИГМА-ине препоруке и европске стандарде добре управе.

Томас Хаглајтнер оцијенио је да је процес достигао фазу зрелог дијалога о конкретним политикама, који омогућава дискусију о резултатима оствареним током прошле године.

"Морам истаћи, прије свега, да се овај састанк одржава управо у тренутку када је ЕУ у буџет Црне Горе уплатила највећу икада суму. Мислим на 4 милиона еура буџетске подршке реформи јавне управе. Подсјетимо се да ће ова буџетска подршка донијети Црној Гори до 12 милиона еура, и заједно са техничком подршком у износу од 3 милиона еура чини укупно 15 милиона еура подршке за комплексну и свеобухватну стратегију реформę јавне управе" – казао је Хаглајтнер.

Предмет Шестог састанка биће разматрање остварених резултата у спровођењу реформе јавне управе и планираних активности са фокусом на спровођење процеса оптимизације запослених у јавном сектору, унапређење службеничког система, питања остваривања права на слободан приступ информацијама, отворености и транспаретности податка, питања развоја и координације јавних полтика, те управљање јавним финансијама и др.

Посебна група за јавну управу је формирана у циљу унапређења постојеће структуре за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и фокус њеног дјеловања је реформа јавне управе Црне Горе. Рад Радне групе је усмјерен на праћење напретка у областима дефинисаним стратешким документима, као што су Стратегија реформе јавне управе 2016-2020. и Програм управљања јавним финансијама и другим документима.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?