Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Ministar Radunović: Novim zakonskim rješenjem jačati fiskalnu disciplinu i suzbijati nelojalnu konkurenciju

Objavljeno: 01.10.2018. 19:26 Autor: ministarstvo finansija
ministarstvo finansija

Danas je u organizaciji Ministarstva finansija održan okrugli sto u sklopu javne rasprave o Nacrtu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, na kojem su učestvovali tim Ministarstva finansija na čelu sa ministrom Radunovićem, predstavnici Poreske uprave na čelu sa direktorom Miomirom M. Mugošom, MBA, Unije poslodavaca i sektora privrede.

Otvarajući skup ministar finansija, Darko Radunović je poručio da je jedna od najvažnijih aktivnosti Vlade u narednom periodu jačanje fiskalne discipline i suzbijanje sive ekonomija te da je sa tom namjerom osmišljen Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Kako je ministar pojasnio pomenutim Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga će se unaprijediti kontrola transakcija koja će dovesti do smanjivanja neformalne ekonomije, postepeno smanjivanje poreske administracije i stvaranje uslova za efikasno upravljanje poreskim kontrolama i postupcima prinudne naplate korišćenjem jasnih podataka o poslovanju poreskih obveznika.

,,Novim zakonom se predlaže zamjena postojećeg sistema i uvođenje softverskog rješenja kako bi se obezbijedio zadovoljavajući model fiskalizacije koji omogućava ekonomičan i efikasan inspekcijski nadzor. Sistem se zasniva na elektronskom prenosu podataka o ostvarenom prometu i obuhvata sve vrste prometa bez obzira na način plaćanja”, saopštio je ministar Radunović.

Ministar je podsjetio prisutne da se projekat ,,Reforma poreske administracije” sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom i da se teži sigurnijem i stabilnijem informacionom sistemu Poreske uprave koji će biti u mogućnosti da prihvata veliki broj dostavljenih računa u toku jednog dana i imati brz protok informacija.

Direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša je istakao da će se uvođenjem novog sistema elektronske fiskalizacije napraviti iskorak u dijelu povećanja prihoda i ekonomičnije i efikasnije će se koristiti kontrolni resursi te da će se zajedničkim radom poboljšati perfomanse Poreske uprave.

U nastavku dijaloga predstavnik Ministarstva finansija, Antonije Rabrenović je prezentovao detalje predviđene Nacrtom Zakona, dok su predstavnici Poreske uprave, Dragoljub Nikolić i Anđelko Jovanović govorili o tehničkom rješenju i o izmjenama Zakona koje se odnose na inspekcijski nadzor i uopšte o efektima izmjena Zakona.

U okviru diskusije razmijenjena su mišljenja i iskazana spremnost predstavnika Ministarstva finansija da sa posebnom pažnjom razmotre pristigle komentare i sugestije na Nacrt Zakona. Javna rasprava traje do 10.10.2018.


PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?