Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министар Радуновић: Новим законским рјешењем јачати фискалну дисциплину и сузбијати нелојалну конкуренцију

Објављено: 01.10.2018. 19:26 Аутор: министарство финансија
ministarstvo finansija

Данас је у организацији Министарства финансија одржан округли сто у склопу јавне расправе о Нацрту Закона о фискализацији у промету производа и услуга, на којем су учествовали тим Министарства финансија на челу са министром Радуновићем, представници Пореске управе на челу са директором Миомиром М. Мугошом, МБА, Уније послодаваца и сектора привреде.

Отварајући скуп министар финансија, Дарко Радуновић је поручио да је једна од најважнијих активности Владе у наредном периоду јачање фискалне дисциплине и сузбијање сиве економија те да је са том намјером осмишљен Закон о фискализацији у промету производа и услуга.

Како је министар појаснио поменутим Законом о фискализацији у промету производа и услуга ће се унаприједити контрола трансакција која ће довести до смањивања неформалне економије, постепено смањивање пореске администрације и стварање услова за ефикасно управљање пореским контролама и поступцима принудне наплате коришћењем јасних података о пословању пореских обвезника.

,,Новим законом се предлаже замјена постојећег система и увођење софтверског рјешења како би се обезбиједио задовољавајући модел фискализације који омогућава економичан и ефикасан инспекцијски надзор. Систем се заснива на електронском преносу података о оствареном промету и обухвата све врсте промета без обзира на начин плаћања”, саопштио је министар Радуновић.

Министар је подсјетио присутне да се пројекат ,,Реформа пореске администрације” спроводи у сарадњи са Свјетском банком и да се тежи сигурнијем и стабилнијем информационом систему Пореске управе који ће бити у могућности да прихвата велики број достављених рачуна у току једног дана и имати брз проток информација.

Директор Пореске управе, Миомир М. Мугоша је истакао да ће се увођењем новог система електронске фискализације направити искорак у дијелу повећања прихода и економичније и ефикасније ће се користити контролни ресурси те да ће се заједничким радом побољшати перфомансе Пореске управе.

У наставку дијалога представник Министарства финансија, Антоније Рабреновић је презентовао детаље предвиђене Нацртом Закона, док су представници Пореске управе, Драгољуб Николић и Анђелко Јовановић говорили о техничком рјешењу и о измјенама Закона које се односе на инспекцијски надзор и уопште о ефектима измјена Закона.

У оквиру дискусије размијењена су мишљења и исказана спремност представника Министарства финансија да са посебном пажњом размотре пристигле коментаре и сугестије на Нацрт Закона. Јавна расправа траје до 10.10.2018.


ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?