Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

INFOFEST 2018: Digitalni identitet i Nacionalni identifikacioni dokument (NID) - pitanje slobode i povjerenja”

Objavljeno: 02.10.2018. 17:33 Autor: MJU

MJU

Prezentacija na temu digitalnog identiteta i Nacionalnog identifikacionog dokumenta (NID) – pitanje slobode i povjerenja održana je na Infofestu u organizaciji Ministarstva javne upravež

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, mr Dejan Abazović na prezentaciji je govorio o značaju digitalnog identiteta, NID-a kao i poboljšanju javnih usluga.

„Imajući u vidu prepoznatu potrebu za ostvarivanjem pravnog identiteta kao i potrebu globalne interoperabilnosti, za dalji razvoj digitalnog društva, prije ostalog, u Crnoj Gori je neophodno definisati nacionalni identifikacioni dokument (NID)“, kazao je Abazović

„Uvođenjem NID-a i nove multi-funkcionalne ID kartice biće omogućeno rješavanje pitanja iz oblasti: identiteta, prebivališta, zdravstvene zaštite, socijalnog osiguranja, glasanja, granične kontrole, poreza, licenci, pravosuđa. Kroz aplikativnu primjenu korišćenjem nove ID kartice unapređuju se oblasti: ostvarivanja prava pred organima državne uprave, poslovanja u dijelu digitalnog potpisivanja i elektronske trgovine, bankarstva, zaposlenja, vlasništva, itd, istakao je između ostalog Abazović i dodao da se  generalno, stvaraju osnovni preduslovi za ubrzan razvoj digitalnog društva i elektronske uprave.


MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?