Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Tivtu: Tivat se pozicionirao kao jedan od kulturnih centara Crne Gore

Objavljeno: 03.10.2018. 23:41 Autor: MINISTARSTVO KULTURE
MKUMKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas je boravio u radnoj posjeti Opštini Tivat. Tokom posjete Tivtu ministar Bogdanović je razgovarao sa predsjednikom Opštine Tivat Sinišom Kusovcem i njegovim saradnicima, o budućoj saradnji, kao i o unaprijeđenju programa koji se u oblasti kulture realziuju u ovoj Opštini.

Ministar Bogdanović je na sastanku posebno pohvalio činjenicu da je Opština Tivat među prvima implementirala odredbe Zakona o kulturi i donijela Program razvoja kulture za period 2015-2020, i u cilju daljeg unaprijeđenja kulturnog ambijenta, imenovala je Savjet za kulturu, kao savjetodavno tijelo predsjednika za sprovođenje kulturne politike u Tivtu.

U tom kontekstu, ministar i predsjednik Opštine su razgovarali i o neophodnoj transformaciji institucija kulture u Tivtu, u skladu sa zakoniskim aktima, i razmotrili mogućnost osnivanja Narodne biblioteke i Muzeja. Ministar Bogdanović je istakao da će Ministarstvo kulture, kao i do sada, biti na raspolaganju Opštini, kako bi se u saradnji došlo do što kvalitetnijih i funkcionalnijih rješenja za osnivanje i funkcionisanje novih ustanova kulture. 

Sagovornici su se saglasili da poseban značaj u kulturi Tivta ima pozorišna djelatnost i istakli da Tivat već deceniju ima ulogu jednog od pozorišnih centara Crne Gore. Na sastanku je razmotrena mogućnost osnivanja Gradskog pozorišta, što bi, kako su ocijenili sagovornici značajno doprinijelo razvoju pozorišne djelatnosti u Tivti, ali i šire. U skladu sa navedenim, Ministarstvo kulture će, kako je istakao ministar Bogdanović, nastaviti da pruža podršku festivalu Mediteranskog teatra Purgatorije, ali i drigim programima koji se u ovoj oblasti realizuju. 

MKUMKU

Ministar Bogdanović i predsjednik Opštine Kusovac istakli su da Tivat ima dobre infrastrukturne i tehničko-tehnološke uslove za razvoj kulture, ali i istakli da će Ministarstvo i Opština u narednom periodu biti posvećeni unaprijeđenju ovog značajnog potencijala. U tom smislu je razgovarano i o mogućnostima za modernizaciju bioskopa u Tivtu, kroz program digitalizacije, koji će tokom naredne godine biti pripremljen u saradnji sa Filmskim centrom.
Bilo je riječi i o zastiti bogate kulturne baštine na teritoriji opštine i zaključeno je da će Ministarstvo i Opština zajedno identifikovati projekte koje će naredne godine zajedno realizovati, među kojima su kao posebno važni istaknuti projekat Rekognosciranja terena Opštine Tivat, Arheoloških istraživanja gomile Hrasna i Popularizacije i prezentacije srednjevjekovnog naselja Pasiglav. 

Tokom posjete Tivtu ministar Bogdanović je obišao Porto Montenegro, u kojem se, u saradnji sa opštinskim institucijama kulture odvijaju brojni festivali i realizuju različiti kulturno-umjetnički programi. Kako je istaknuto, Porto Montenegro svojim resursima i kapacitetima predstavlja važan faktor razvoja kulture u Tivtu, što će nastaviti da bude i u narednom periodu. Ministar Bogdanović je tokom posjete razgovarao sa Dejvidom Margasonom, izvršnim direktorom Porto Montenegro o pravcima buduće saradnje sa Ministarstvom kulture i projektima kojima bi se, u skladu sa kulturnim politikama Ministarstva promovisalo bogato kulturno nasljeđe i savremeno stvaralaštvo Crne Gore.

Sastanku je prisustvovao i Predrag Leković, direktor za odnose sa Vladom.

MKUMKU

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?