Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Тивту: Тиват се позиционирао као један од културних центара Црне Горе

Објављено: 03.10.2018. 23:41 Аутор: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
MKUMKU

Министар културе Александар Богдановић данас је боравио у радној посјети Општини Тиват. Током посјете Тивту министар Богдановић је разговарао са предсједником Општине Тиват Синишом Кусовцем и његовим сарадницима, о будућој сарадњи, као и о унапријеђењу програма који се у области културе реалзиују у овој Општини.

Министар Богдановић је на састанку посебно похвалио чињеницу да је Општина Тиват међу првима имплементирала одредбе Закона о култури и донијела Програм развоја културе за период 2015-2020, и у циљу даљег унапријеђења културног амбијента, именовала је Савјет за културу, као савјетодавно тијело предсједника за спровођење културне политике у Тивту.

У том контексту, министар и предсједник Општине су разговарали и о неопходној трансформацији институција културе у Тивту, у складу са закониским актима, и размотрили могућност оснивања Народне библиотеке и Музеја. Министар Богдановић је истакао да ће Министарство културе, као и до сада, бити на располагању Општини, како би се у сарадњи дошло до што квалитетнијих и функционалнијих рјешења за оснивање и функционисање нових установа културе. 

Саговорници су се сагласили да посебан значај у култури Тивта има позоришна дјелатност и истакли да Тиват већ деценију има улогу једног од позоришних центара Црне Горе. На састанку је размотрена могућност оснивања Градског позоришта, што би, како су оцијенили саговорници значајно допринијело развоју позоришне дјелатности у Тивти, али и шире. У складу са наведеним, Министарство културе ће, како је истакао министар Богдановић, наставити да пружа подршку фестивалу Медитеранског театра Пургаторије, али и дригим програмима који се у овој области реализују. 

MKUMKU

Министар Богдановић и предсједник Општине Кусовац истакли су да Тиват има добре инфраструктурне и техничко-технолошке услове за развој културе, али и истакли да ће Министарство и Општина у наредном периоду бити посвећени унапријеђењу овог значајног потенцијала. У том смислу је разговарано и о могућностима за модернизацију биоскопа у Тивту, кроз програм дигитализације, који ће током наредне године бити припремљен у сарадњи са Филмским центром.
Било је ријечи и о застити богате културне баштине на територији општине и закључено је да ће Министарство и Општина заједно идентификовати пројекте које ће наредне године заједно реализовати, међу којима су као посебно важни истакнути пројекат Рекогносцирања терена Општине Тиват, Археолошких истраживања гомиле Храсна и Популаризације и презентације средњевјековног насеља Пасиглав. 

Током посјете Тивту министар Богдановић је обишао Порто Монтенегро, у којем се, у сарадњи са општинским институцијама културе одвијају бројни фестивали и реализују различити културно-умјетнички програми. Како је истакнуто, Порто Монтенегро својим ресурсима и капацитетима представља важан фактор развоја културе у Тивту, што ће наставити да буде и у наредном периоду. Министар Богдановић је током посјете разговарао са Дејвидом Маргасоном, извршним директором Порто Монтенегро о правцима будуће сарадње са Министарством културе и пројектима којима би се, у складу са културним политикама Министарства промовисало богато културно насљеђе и савремено стваралаштво Црне Горе.

Састанку је присуствовао и Предраг Лековић, директор за односе са Владом.

MKUMKU

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?