Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

INFOFEST 2018: „Open-data - život u svijetu kojim upravljaju podaci”

Objavljeno: 04.10.2018. 17:56 Autor: MJU
Prezentacija na temu „Open-data - život u svijetu kojim upravljaju podaci“ održana je na Infofestu 2018, u organizaciji Ministarstva javne uprave.

Načelnica Direkcije za elektronske registre, Ministarstva javne uprave, Bojana Bajić na prezentaciji je govorila o potencijalu podataka, čiji se obim, svakodnevno povećava, i njihova jednostavna dostupnost i mogućnost korišćenja za ponovnu upotrebu, što ima izuzetnu važnost za efikasnost i transparentnost rada Vlade i svih organa uprave.

Načelnica Bajić je kazala da je Nacionalni Portal otvorenih podataka www.data.gov.me uspostavljen poštujući principe otvorenih podataka na osnovu Međunarodne povelje o otvorenim podacima iz 2015. godine, i počelo je njegovo korišćenje u avgustu tekuće godine. 

„Trenutno je na portalu 20 datasetova, a broj se svakodnevno povećava, jer je ova mogućnost pozitivno prihvaćena od strane organa javne uprave i biće u fokusu budućih aktivnosti u cilju unapređenja e-demokratije. Informacije koje nastaju djelovanjem organa javne vlasti, a čijom se upotrebom u komercijalne i/ili nekomercijalne svrhe može stvoriti dodatna vrijednost, digitalni podaci dostupni na internetu, koji se mogu ponovo upotrijebiti u svrhu različitu od one za koju su nastali, objavljuju se u otvorenom i mašinski čitljivom formatu koji je moguće računarski obrađivati i analizirati i portal otvorenih podaka dostupan je  svima“, istakla  je Bajić.

 „Informacije su neophodne u svakoj vrsti djelovanja, one pokreću društvo i podstiču kreativnost u svakoj oblasti, bilo da je to privreda, ekonomija, turizam, kultura, nauka itd. Otvaranjem podataka mnogo brže i lakše će se dobiti odgovori na pitanja: Gdje i koliko se troši? Gdje i koliko se zagađuje? Gdje i koliko se proizvodi? Šta i kako se proizvodi? Koliko čega ima i gdje. Tako je, strateškim dokumentima prepoznat cilj efikasnijeg ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama i objavljivanje podataka u otvorenom formatu, u cilju njihove ponovne upotrebe. Zaokružen je normativni okvir i pristupilo se ispunjavanju preporuka iz Direktive 2013/37/EU Evropskog parlamenta i vijeća o izmjeni Direktive 2003/98/EZ o ponovnoj upotrebi informacija javnog sektora“, istakla je između ostalog Bajić.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?