Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИНФОФЕСТ 2018: „Опен-дата - живот у свијету којим управљају подаци”

Објављено: 04.10.2018. 17:56 Аутор: МЈУ
Презентација на тему „Опен-дата - живот у свијету којим управљају подаци“ одржана је на Инфофесту 2018, у организацији Министарства јавне управе.

Начелница Дирекције за електронске регистре, Министарства јавне управе, Бојана Бајић на презентацији је говорила о потенцијалу података, чији се обим, свакодневно повећава, и њихова једноставна доступност и могућност коришћења за поновну употребу, што има изузетну важност за ефикасност и транспарентност рада Владе и свих органа управе.

Начелница Бајић је казала да је Национални Портал отворених података www.дата.гов.ме успостављен поштујући принципе отворених података на основу Међународне повеље о отвореним подацима из 2015. године, и почело је његово коришћење у августу текуће године. 

„Тренутно је на порталу 20 датасетова, а број се свакодневно повећава, јер је ова могућност позитивно прихваћена од стране органа јавне управе и биће у фокусу будућих активности у циљу унапређења е-демократије. Информације које настају дјеловањем органа јавне власти, а чијом се употребом у комерцијалне и/или некомерцијалне сврхе може створити додатна вриједност, дигитални подаци доступни на интернету, који се могу поново употријебити у сврху различиту од оне за коју су настали, објављују се у отвореном и машински читљивом формату који је могуће рачунарски обрађивати и анализирати и портал отворених подака доступан је  свима“, истакла  је Бајић.

 „Информације су неопходне у свакој врсти дјеловања, оне покрећу друштво и подстичу креативност у свакој области, било да је то привреда, економија, туризам, култура, наука итд. Отварањем података много брже и лакше ће се добити одговори на питања: Гдје и колико се троши? Гдје и колико се загађује? Гдје и колико се производи? Шта и како се производи? Колико чега има и гдје. Тако је, стратешким документима препознат циљ ефикаснијег остваривања права на слободан приступ информацијама и објављивање података у отвореном формату, у циљу њихове поновне употребе. Заокружен је нормативни оквир и приступило се испуњавању препорука из Директиве 2013/37/ЕУ Европског парламента и вијећа о измјени Директиве 2003/98/ЕЗ о поновној употреби информација јавног сектора“, истакла је између осталог Бајић.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?