Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Održan 7. okrugli sto socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi na temu „Nestandardni oblici zapošljavanja u uslovima globalizacije i digitalizacije“

Objavljeno: 09.10.2018. 17:09 Autor: mrs
Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić govorio je danas, 9. oktobra 2018. godine u Budvi, na sedmom okruglom stolu socijalnog dijaloga u jugoistočnoj Evropi koji je organizovan na temu „Nestandardni oblici zapošljavanja u uslovima globalizacije i digitalizacije“. 

Purišić je kazao da je unaprjeđivanje znanja i razumijevanje ove važne teme u svijetu rada, razumijevanje izazova i oblikovanje perspektiva, glavni zadatak svih odgovornih aktera.
„Nestandardni oblici zapošljavanja često imaju negativne implikacije na gotovo sve aspekte radnih uslova, uključujući zapošljenje, zaradu, radno vrijeme, zaštitu i zdravlje na radu, socijalno osiguranje, stručno osposobljavanje i zastupanje i druga osnovna načela i prava na radu“ – saopštio je ministar Purišić. 

On smatra da vlade i socijalni partneri trebaju zajedno da rade na sprovođenju mjera za rješavanje neadekvatnih uslova rada, da podržavaju efikasne tranzicije na tržištu rada, promovišu jednakost i nediskriminaciju. 

„Zatim trebaju da obezbijede adekvatno socijalno osiguranje za sve, promovišu bezbijedna i zdrava radna mjesta, osiguraju slobodu udruživanja i prava kolektivnog pregovaranja, poboljšaju inspekciju rada i rješavaju probleme i izazove nastale u nesigurnim oblicima zapošljavanja u kojima se ne poštuju temeljna prava na radu“ – dodao je Purišić. 
Ministar rada i socijalnog staranja je naglasio da svijet rada nije statičan, te da predstavlja izazove koji trebaju odgovore u vidu adekvatnih politika. Mijenjanje propisa i politika, da bi se obezbijedio dostojanstven posao za sve, kako navodi, zahtijeva kontinuiran napor i angažman društva. 

Purišić je zaključio da se smjernice međunarodnih standarda rada i nacionalnih praksi temelje na shvatanju da bez dostojanstvenih radnih mjesta nema dovoljno podrške za smanjenje nesigurnosti radnika, kao i da se radnici manje osjećaju nesigurno ako žive u socijalnoj državi gdje su njihove osnovne potrebe garantovane kroz socijalnu zaštitu i druge socijalne politike.

Na skupu su govorili i Matthias Weber, direktor regionalnog projekta za radne odnose i Socijalni dijalog u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Zoran Đorđević, kao i predstavnici resornih ministarstva i socijalnih partnera iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije, Rumunije i Makedonije. 

Okrugli sto su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore i fondacija Friedrich Ebert, u saradnji sa Savezom sindikata, Unijom slobodnih sindikata i Unijom poslodavaca Crne Gore. 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?