Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Одржан 7. округли сто социјални дијалог у југоисточној Европи на тему „Нестандардни облици запошљавања у условима глобализације и дигитализације“

Објављено: 09.10.2018. 17:09 Аутор: мрс
Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић говорио је данас, 9. октобра 2018. године у Будви, на седмом округлом столу социјалног дијалога у југоисточној Европи који је организован на тему „Нестандардни облици запошљавања у условима глобализације и дигитализације“. 

Пуришић је казао да је унапрјеђивање знања и разумијевање ове важне теме у свијету рада, разумијевање изазова и обликовање перспектива, главни задатак свих одговорних актера.
„Нестандардни облици запошљавања често имају негативне импликације на готово све аспекте радних услова, укључујући запошљење, зараду, радно вријеме, заштиту и здравље на раду, социјално осигурање, стручно оспособљавање и заступање и друга основна начела и права на раду“ – саопштио је министар Пуришић. 

Он сматра да владе и социјални партнери требају заједно да раде на спровођењу мјера за рјешавање неадекватних услова рада, да подржавају ефикасне транзиције на тржишту рада, промовишу једнакост и недискриминацију. 

„Затим требају да обезбиједе адекватно социјално осигурање за све, промовишу безбиједна и здрава радна мјеста, осигурају слободу удруживања и права колективног преговарања, побољшају инспекцију рада и рјешавају проблеме и изазове настале у несигурним облицима запошљавања у којима се не поштују темељна права на раду“ – додао је Пуришић. 
Министар рада и социјалног старања је нагласио да свијет рада није статичан, те да представља изазове који требају одговоре у виду адекватних политика. Мијењање прописа и политика, да би се обезбиједио достојанствен посао за све, како наводи, захтијева континуиран напор и ангажман друштва. 

Пуришић је закључио да се смјернице међународних стандарда рада и националних пракси темеље на схватању да без достојанствених радних мјеста нема довољно подршке за смањење несигурности радника, као и да се радници мање осјећају несигурно ако живе у социјалној држави гдје су њихове основне потребе гарантоване кроз социјалну заштиту и друге социјалне политике.

На скупу су говорили и Маттхиас Wебер, директор регионалног пројекта за радне односе и Социјални дијалог у централној и југоисточној Европи, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Зоран Ђорђевић, као и представници ресорних министарства и социјалних партнера из Бугарске, Босне и Херцеговине, Албаније, Словеније, Румуније и Македоније. 

Округли сто су организовали Министарство рада и социјалног старања Црне Горе и фондација Фриедрицх Еберт, у сарадњи са Савезом синдиката, Унијом слободних синдиката и Унијом послодаваца Црне Горе. 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?