Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pristup istraživačkoj infrastrukturi Udruženog istraživačkog centra (JRC)

Objavljeno: 01.11.2018. 18:48 Autor: Ministarstvo nauke
Udruženi istraživački centar (JRC) od prošle godine omogućio je pristup istraživačkoj infrastrukturi u svojim institutima širom Evrope u cilju širenja i razmjene naučnih znanja, podsticanja konkurentnosti, povezivanja nauke i privrede, ali, prije svega, omogućavanja obuka i treninga.

Od ukupno 57 istraživačkih infrastruktura, JRC je potencijalno otvorio za pristup 37. Pristup je otvoren za akademske i naučnoistraživačke instutucije, kao i mala i srednja preduzeća, iz zemalja članica EU i pridruženih zemalja, među kojima je i Crna Gora.

Prezentaciju JRC-ija o pristupu istraživačkim infrastrukturama možete preuzeti ovdje

Pristup se realizuje putem posebnih poziva za pojedine laboratorije, a od 31. oktobra 2018. godine otvoren je Poziv za Evropsku laboratoriju za strukturne procjene, odnosno Hopkinson Bar laboratoriju (HOPLAB). HOPLAB se koristi za ispitivanje materijala i strukturnih komponenti na veoma brzim dinamičkim opterećenjima, kao što su oni izazvani usljed eksplozija i udara, gde je neophodno poznavanje ponašanja materijala pod visokim naprezanjem. Poziv je otvoren do 31. januara 2019. godine.


Pozivamo sve zainteresovane da posebnu pažnju obrate na predstojeći Pilot poziv za Laboratoriju za nanobiotehnologiju, koji će biti otvoren isključivo za pridružene zemlje, u okviru Akcija za pridruživanje i integraciju (E&IA). Poziv predviđa mogućnost da se pokriju troškovi puta i boravka za naše naučnike, istraživače i privrednike u trajanju od nedelju dana, a koji budu prošli internu proceduru izbora od strane JRC. Planirano je da poziv bude objavljen do kraja godine, a svi detalji će biti blagovremeno objavljeni na web stranici Ministarstva nauke.

Za sve dodatne detalje, pojašnjenja i nedoumice možete se obratiti Nacionalnoj kontakt osobi za JRC, mr Marijeti Barjaktarović Lanzardi, na sljedeću e-mail adresu: marijeta.barjaktarovic@mna.gov.me, i/ili broj tel. 020 234 577
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?