Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Приступ истраживачкој инфраструктури Удруженог истраживачког центра (ЈРЦ)

Објављено: 01.11.2018. 18:48 Аутор: Министарство науке
Удружени истраживачки центар (ЈРЦ) од прошле године омогућио је приступ истраживачкој инфраструктури у својим институтима широм Европе у циљу ширења и размјене научних знања, подстицања конкурентности, повезивања науке и привреде, али, прије свега, омогућавања обука и тренинга.

Од укупно 57 истраживачких инфраструктура, ЈРЦ је потенцијално отворио за приступ 37. Приступ је отворен за академске и научноистраживачке инстутуције, као и мала и средња предузећа, из земаља чланица ЕУ и придружених земаља, међу којима је и Црна Гора.

Презентацију ЈРЦ-ија о приступу истраживачким инфраструктурама можете преузети овдје

Приступ се реализује путем посебних позива за поједине лабораторије, а од 31. октобра 2018. године отворен је Позив за Европску лабораторију за структурне процјене, односно Хопкинсон Бар лабораторију (ХОПЛАБ). ХОПЛАБ се користи за испитивање материјала и структурних компоненти на веома брзим динамичким оптерец́ењима, као што су они изазвани усљед експлозија и удара, где је неопходно познавање понашања материјала под високим напрезањем. Позив је отворен до 31. јануара 2019. године.


Позивамо све заинтересоване да посебну пажњу обрате на предстојећи Пилот позив за Лабораторију за нанобиотехнологију, који ће бити отворен искључиво за придружене земље, у оквиру Акција за придруживање и интеграцију (Е&ИА). Позив предвиђа могућност да се покрију трошкови пута и боравка за наше научнике, истраживаче и привреднике у трајању од недељу дана, а који буду прошли интерну процедуру избора од стране ЈРЦ. Планирано је да позив буде објављен до краја године, а сви детаљи ће бити благовремено објављени на web страници Министарства науке.

За све додатне детаље, појашњења и недоумице можете се обратити Националној контакт особи за ЈРЦ, мр Маријети Барјактаровић Ланзарди, на сљедећу е-маил адресу: маријета.барјактаровиц@мна.гов.ме, и/или број тел. 020 234 577
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?