Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić-Kocev: Aktivna uloga Crne Gore u Regionalnoj inicijativi za migracije, azil i izbjeglice (MARRI)

Objavljeno: 06.11.2018. 19:45 Autor: MUP
Crna Gora daje značajan doprinos radu Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), a aktivna uloga naše zemlje u ovoj organizaciji neće izostati ni u narednom periodu, naročito kroz iniciranje novih projekata saradnje i uvezivanje sa regionalnim i međunarodnim partnerima u cilju kontrole i suzbijanja nelegalnih migracija i u sprovođenju politika azila, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića i novoimenovanog direktora MARRI centra u Skoplju, Saška Koceva. 

Sastanak je bio prilika da se sagovornici osvrnu na aktivnosti u prethodnom periodu gdje su naročito pohvaljeni napori Crne Gore u iniciranju sveobuhvatne reforme tokom trogodišnjeg crnogorskog predsjedavanja ovom inicijativom koja je, između ostalog, imala za cilj i jačanje saradnje MARRI centra sa relevantnim međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem migracija, poput IOM-a, UNHCR-a, DCAF-a i FRONTEX-a. 

Imajući u vidu osnovnu misiju MARRI-ja, a to je pružanje podrške zemljama članicama - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji – u uskađivanju nacionalnog zakonodavstva sa EU standardima, izgradnji institucija, podizanju kapaciteta, kroz obuke službenika i razmjenu informacija, to je postojanje čvrstih mehanizama za saradnju koji obezbjeđuju što kvalitetniji odgovor na eventualni povećani priliv migranata od izuzetnog značaja, poručio je ministar Nuhodžić. 
Ministar je kazao da Crna Gora kroz ovu inicijativu, kao i kroz direktnu međunarodnu i bilateralnu podršku drugih zemalja, poput Njemačke, Italije, SAD-a, kao i kroz finalizaciju sporazuma sa Fronteksom, teži kontinuiranom jačanju institucionalnog odgovora i kapaciteta granične policije u oblasti migracija, azila, readmisije i integrisanog upravljanja granicama. 

Govoreći o planovima MARRI-ja za naredni period, direktor Kocev kazao je da će se posredstvom ove inicijative raditi na uspostavljanju regionalne baze podataka o migracijama i na taj način stvoriti okvir za ujednačeni statistički pristup pri izradi analiza. Direktor Kocev pohvalio je dosadašnju dinamiku saradnje zemalja-članica u okviru inicijative i izrazio mišljenje da će kroz nove projekte ona biti dodatno unaprijeđena i sa drugim međunarodnim partnerima. 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?