Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић-Коцев: Активна улога Црне Горе у Регионалној иницијативи за миграције, азил и избјеглице (МАРРИ)

Објављено: 06.11.2018. 19:45 Аутор: МУП
Црна Гора даје значајан допринос раду Регионалне иницијативе за миграције, азил и избјеглице (МАРРИ), а активна улога наше земље у овој организацији неће изостати ни у наредном периоду, нарочито кроз иницирање нових пројеката сарадње и увезивање са регионалним и међународним партнерима у циљу контроле и сузбијања нелегалних миграција и у спровођењу политика азила, поручено је са данашњег састанка министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића и директора Управе полиције Веселина Вељовића и новоименованог директора МАРРИ центра у Скопљу, Сашка Коцева. 

Састанак је био прилика да се саговорници осврну на активности у претходном периоду гдје су нарочито похваљени напори Црне Горе у иницирању свеобухватне реформе током трогодишњег црногорског предсједавања овом иницијативом која је, између осталог, имала за циљ и јачање сарадње МАРРИ центра са релевантним међународним организацијама које се баве питањем миграција, попут ИОМ-а, УНХЦР-а, ДЦАФ-а и ФРОНТЕX-а. 

Имајући у виду основну мисију МАРРИ-ја, а то је пружање подршке земљама чланицама - Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Косову, Македонији и Србији – у ускађивању националног законодавства са ЕУ стандардима, изградњи институција, подизању капацитета, кроз обуке службеника и размјену информација, то је постојање чврстих механизама за сарадњу који обезбјеђују што квалитетнији одговор на евентуални повећани прилив миграната од изузетног значаја, поручио је министар Нухоџић. 
Министар је казао да Црна Гора кроз ову иницијативу, као и кроз директну међународну и билатералну подршку других земаља, попут Њемачке, Италије, САД-а, као и кроз финализацију споразума са Фронтексом, тежи континуираном јачању институционалног одговора и капацитета граничне полиције у области миграција, азила, реадмисије и интегрисаног управљања границама. 

Говорећи о плановима МАРРИ-ја за наредни период, директор Коцев казао је да ће се посредством ове иницијативе радити на успостављању регионалне базе података о миграцијама и на тај начин створити оквир за уједначени статистички приступ при изради анализа. Директор Коцев похвалио је досадашњу динамику сарадње земаља-чланица у оквиру иницијативе и изразио мишљење да ће кроз нове пројекте она бити додатно унапријеђена и са другим међународним партнерима. 

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?