Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija Ministarstva nauke na konferenciji: „Innovation and Cooperation Forum Sarajevo Unlimited 2018“

Objavljeno: 07.11.2018. 20:12 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Sekretarka Ministarstva nauke, Smiljana Prelević i načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju u Ministarstvu nauke, mr Smilja Kažić Vujačić, učestvovale su na 3. Ministarskoj konferenciji između NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope pod nazivom „Innovation and Cooperation Forum Sarajevo Unlimited 2018“.

Tokom prethodna dva dana, delegacija Ministarstva nauke je učestvovala na dva Panela i to: Panelu „Triple Helix - zašto je važna saradnja između vlada, akademske zajednice i privrede“, te na Panelu „Mogućnosti saradnje u oblasti inovacija u okviru Inicijative 16+1-benefiti, prednosti i mogućnosti u saradnji“. U oba slučaja prezentovani su programi i mogućnosti koje Ministarstvo nauke nudi u tematskim područjima sa posebnim fokusom na programe podrške mladim istraživačima kao i programe koji jačaju vezu između akademske zajednice i privrede.

Takođe je posebno potencirana bilateralna saradnja između Crne Gore i NR Kine u oblasti nauke i tehnologije, na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade NR Kine o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisanog 2011. godine, na osnovu kojeg je do sada realizovano 14 bilateralnih projekata. Rezultati te saradnje, kao i selekcija projekata koji su podnijeti u okviru 3. Konkursa, biće razmatrani tokom predstojeće visoke posjete delegacije Ministarstva nauke i tehnologije NR Kine Crnoj Gori, što je još jedan korak u jačanju saradnje dvije zemlje.

Tokom sastanka šefova delegacija NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, kojim je predsjedavao Ministar za komunikacije i promet Bosne i Hercegovine, sekretarka Ministarstva nauke Smiljana Prelević je u svom obraćanju predstavila dostignuća sistema nauke, istraživanja i inovacija u Crnoj Gori, u dijelu strateškog okvira, kao i u dijelu najvažnijih programa i projekata, ističući značaj ne samo bilateralne saradnje Crne Gore i NR Kine, već i mogućnosti koje se nude kroz potpisani Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Vlade NR Kine o saradnji u okviru Inicijative o ekonomskom putu svile i pomorskom putu svile 21. vijeka, potpisanog u Pekingu u maju 2017. godine. Na pomenutom sastanku je aklamacijom usvojena Zajednička Izjava o saradnji u oblasti inovacija i tehnologija između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a kojom se daju široke mogućnosti za unapređenje saradnje u Formatu Kina i 16+, u narednom periodu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?