Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација Министарства науке на конференцији: „Инноватион анд Цооператион Форум Сарајево Унлимитед 2018“

Објављено: 07.11.2018. 20:12 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Секретарка Министарства науке, Смиљана Прелевић и начелница Дирекције за међународну сарадњу у Министарству науке, мр Смиља Кажић Вујачић, учествовале су на 3. Министарској конференцији између НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе под називом „Инноватион анд Цооператион Форум Сарајево Унлимитед 2018“.

Током претходна два дана, делегација Министарства науке је учествовала на два Панела и то: Панелу „Трипле Хелиx - зашто је важна сарадња између влада, академске заједнице и привреде“, те на Панелу „Могућности сарадње у области иновација у оквиру Иницијативе 16+1-бенефити, предности и могућности у сарадњи“. У оба случаја презентовани су програми и могућности које Министарство науке нуди у тематским подручјима са посебним фокусом на програме подршке младим истраживачима као и програме који јачају везу између академске заједнице и привреде.

Такође је посебно потенцирана билатерална сарадња између Црне Горе и НР Кине у области науке и технологије, на основу Споразума између Владе Црне Горе и Владе НР Кине о научној и технолошкој сарадњи потписаног 2011. године, на основу којег је до сада реализовано 14 билатералних пројеката. Резултати те сарадње, као и селекција пројеката који су поднијети у оквиру 3. Конкурса, биће разматрани током предстојеће високе посјете делегације Министарства науке и технологије НР Кине Црној Гори, што је још један корак у јачању сарадње двије земље.

Током састанка шефова делегација НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, којим је предсједавао Министар за комуникације и промет Босне и Херцеговине, секретарка Министарства науке Смиљана Прелевић је у свом обраћању представила достигнућа система науке, истраживања и иновација у Црној Гори, у дијелу стратешког оквира, као и у дијелу најважнијих програма и пројеката, истичући значај не само билатералне сарадње Црне Горе и НР Кине, већ и могућности које се нуде кроз потписани Меморандум о разумијевању између Владе Црне Горе и Владе НР Кине о сарадњи у оквиру Иницијативе о економском путу свиле и поморском путу свиле 21. вијека, потписаног у Пекингу у мају 2017. године. На поменутом састанку је акламацијом усвојена Заједничка Изјава о сарадњи у области иновација и технологија између Кине и земаља Централне и Источне Европе, а којом се дају широке могућности за унапређење сарадње у Формату Кина и 16+, у наредном периоду.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?