Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ICMP i partneri pokreću regionalni okvirni plan za rješavanje preostalih slučajeva lica nestalih u sukobima iz 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji

Objavljeno: 08.11.2018. 16:45 Autor: mrss
U sjedištu Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) u Hagu dana 6. novembara predstavnici tijela nadležnih za traženje nestalih lica u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji potpisali su Okvirni plan kojim se utvrđuju koraci za unapređenje saradnje i povećanje djelotvornosti u traganju za nestalim licima u cijelom regionu. 

U protekle dvije decenije su ove institucije uspjele pronaći više od 70 posto od 40.000 lica koje su nestale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Ovo predstavlja izuzetno postignuće, ali još uvijek postoji 12.000 nestalih lica koja još nijesu pronađena. Okvirnim planom će se unaprijediti regionalna saradnja, a u njemu se detaljno navodi na koji način će se to postići. To uključuje rad na rješavanju oko 4.000 “NN” (bez imena, odnosno neidentifikovanih) slučajeva u mrtvačnicama širom regiona, procedure za dijeljenje podataka između agencija i porodica, te zajedničko sudjelovanje na ekshumacijama od zajedničkog interesa.

Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Crne Gore rekao je da je Vlada Crne Gore “posvećena jačanju regionalne saradnje” te da će Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore “biti pouzdan partner u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba”. On je takođe izrazio zahvalnost ICMP-u, Evropskoj uniji i Ministarstvu za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Ujedinjenog Kraljevstva za podršku cjelokupnom procesu.

mrss

Jahja Lluka, savjetnik za pitanje nestalih lica Vlade Kosova, primijetio je da “gorko nasleđe nestalih lica predstavlja problem koji je zajednički svim našim državama,” te je izjavio da će Komisija Kosova “sarađivati bez bilo kakve diskriminacije, bez obzira ko su i odakle dolaze nestala lica” s obzirom da sva nestala lica i sve porodice nestalih “imaju isti status.”

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine ukazao je na uspješan posao koji su institucije ostvarile kao model koji se može implementirati bilo gdje drugo u svijetu. Međutim, dodao je da “nade više od 12,000 porodica nisu još uvijek ispunjene, iako je prošlo četvrt vijeka,” i da će potpisivanje Okvirnog Plana „pospješiti već postojeću saradnju i omogućiti dalji razvoj kapaciteta.”

Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije naglasio je da su se „oko ovog dokumenta okupili svi i prepoznali važnost sveobuhvatnog regionalnog pristupa.“ Rekao je kako će preostali posao biti težak ali „da je posebno važno da smo kroz ovaj okvirni plan ujedinili snage“ dodajući kako implementacija „treba pokazati da prema svim žrtvama imamo jednak odnos, da imamo nediskriminirajući pristup.“ Dodao je i kako zbog prirode sukoba, gdje se žrtve nalaze širom bivše Jugoslavije, „slučajevi i mehanizmi ne mogu razdvajati granicama.“

Stjepan Sučić, pomoćnik ministra, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i predsjedavajući Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale naglasio je kako je „rješavanje pitanja nestalih lica bio značajan pokazatelj u okviru Poglavlja 23 u pregovorima za pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji“ dodavši kako Hrvatska „kao najmlađa članica Evropske unije i kao država koja je u skorijoj prošlosti suočila s oružanim sukobom, stečena znanja u traženju nestalih prenosi drugim i spremna je to činiti i dalje.“ Pozdravio je i perspektivu bolje razmjene informacija o slučajevima nestalih lica između zemljama regiona.

mrss

Kometarišući potpisivanje Okvirnog plana, Ministar za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva, Sir Alan Duncan, rekao je “Ovo predstavlja veliki iskorak u traganju za osobama nestalim u sukobima 1990-ih na području bivše Jugoslavije i okončanju tragične neizvjesnosti koju još uvijek osjećaju njihove porodice. Taj posao je izuzetno važan – i to je upravo razlog zašto je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva izdvojila preko milion funti za pomoć u realizaciji plana. Odajem priznanje ICMP-u i vladama u regionu što su ovo učinile mogućim.”

Generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger opisala je Okvirni plan kao “realnu strategiju za unapređenje regionalne saradnje i jačanje izgradnje povjerenja, te pronalaženje zajedničkih rješenja vezano za nestala lica.” Izjavila je da je efikasan i ekonomičan i da će “osnažiti pravdu i unaprijediti prava građana.”

U sklopu Plana, ICMP će svoj kompjuterski program Prijavi lokaciju učiniti dostupnim kako bi se omogućila razmjena podataka, te će održavati regionalu bazu podataka osoba nestalih u sukobu. ICMP će također pomoći u osiguravanju pristupa testiranju DNK i uparivanju bioloških uzoraka, osiguravati stručnu pomoć u rješavanju NN slučajeva, pružati podršku prilikom ekshumacija, omogućavati regionalne multilateralne sastanke nadležnih institucija, te osigurati uključivanje porodica nestalih u ovaj proces.

Ujedinjeno Kraljevstvo je obezbijedilo finansijska sredstva za ICMP koja će se koristiti za podršku radu domaćih institucija i pružanje stručne pomoći u sprovođenju Okvirnog plana.

mrss

U prilogu je link sa  ceremonije otvaranja: https://www.youtube.com/watch?v=X5hMfooZ4hI&t=1816s
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?