Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИЦМП и партнери покрећу регионални оквирни план за рјешавање преосталих случајева лица несталих у сукобима из 1990-их у бившој Југославији

Објављено: 08.11.2018. 16:45 Аутор: мрсс
У сједишту Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) у Хагу дана 6. новембара представници тијела надлежних за тражење несталих лица у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Косову и Србији потписали су Оквирни план којим се утврђују кораци за унапређење сарадње и повећање дјелотворности у трагању за несталим лицима у цијелом региону. 

У протекле двије деценије су ове институције успјеле пронаћи више од 70 посто од 40.000 лица које су нестале у сукобима у бившој Југославији. Ово представља изузетно постигнуће, али још увијек постоји 12.000 несталих лица која још нијесу пронађена. Оквирним планом ће се унаприједити регионална сарадња, а у њему се детаљно наводи на који начин ће се то постићи. То укључује рад на рјешавању око 4.000 “НН” (без имена, односно неидентификованих) случајева у мртвачницама широм региона, процедуре за дијељење података између агенција и породица, те заједничко судјеловање на ексхумацијама од заједничког интереса.

Драган Ђукановић, предсједник Комисије за нестала лица Црне Горе рекао је да је Влада Црне Горе “посвећена јачању регионалне сарадње” те да ће Комисија за нестала лица Владе Црне Горе “бити поуздан партнер у процесу рјешавања питања несталих особа”. Он је такође изразио захвалност ИЦМП-у, Европској унији и Министарству за вањске послове и послове Цоммонwеалтха Уједињеног Краљевства за подршку цјелокупном процесу.

mrss

Јахја Ллука, савјетник за питање несталих лица Владе Косова, примијетио је да “горко наслеђе несталих лица представља проблем који је заједнички свим нашим државама,” те је изјавио да ће Комисија Косова “сарађивати без било какве дискриминације, без обзира ко су и одакле долазе нестала лица” с обзиром да сва нестала лица и све породице несталих “имају исти статус.”

Амор Машовић, предсједавајући Колегијума директора Института за нестале особе Босне и Херцеговине указао је на успјешан посао који су институције оствариле као модел који се може имплементирати било гдје друго у свијету. Међутим, додао је да “наде више од 12,000 породица нису још увијек испуњене, иако је прошло четврт вијека,” и да ће потписивање Оквирног Плана „поспјешити већ постојећу сарадњу и омогућити даљи развој капацитета.”

Вељко Одаловић, предсједник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије нагласио је да су се „око овог документа окупили сви и препознали важност свеобухватног регионалног приступа.“ Рекао је како ће преостали посао бити тежак али „да је посебно важно да смо кроз овај оквирни план ујединили снаге“ додајући како имплементација „треба показати да према свим жртвама имамо једнак однос, да имамо недискриминирајући приступ.“ Додао је и како због природе сукоба, гдје се жртве налазе широм бивше Југославије, „случајеви и механизми не могу раздвајати границама.“

Стјепан Сучић, помоћник министра, Управа за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља и предсједавајући Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале нагласио је како је „рјешавање питања несталих лица био значајан показатељ у оквиру Поглавља 23 у преговорима за приступање Републике Хрватске Европској унији“ додавши како Хрватска „као најмлађа чланица Европске уније и као држава која је у скоријој прошлости суочила с оружаним сукобом, стечена знања у тражењу несталих преноси другим и спремна је то чинити и даље.“ Поздравио је и перспективу боље размјене информација о случајевима несталих лица између земљама региона.

mrss

Кометаришући потписивање Оквирног плана, Министар за Европу Уједињеног Краљевства, Сир Алан Дунцан, рекао је “Ово представља велики искорак у трагању за особама несталим у сукобима 1990-их на подручју бивше Југославије и окончању трагичне неизвјесности коју још увијек осјећају њихове породице. Тај посао је изузетно важан – и то је управо разлог зашто је Влада Уједињеног Краљевства издвојила преко милион фунти за помоћ у реализацији плана. Одајем признање ИЦМП-у и владама у региону што су ово учиниле могућим.”

Генерална директорица ИЦМП-а, Катхрyне Бомбергер описала је Оквирни план као “реалну стратегију за унапређење регионалне сарадње и јачање изградње повјерења, те проналажење заједничких рјешења везано за нестала лица.” Изјавила је да је ефикасан и економичан и да ће “оснажити правду и унаприједити права грађана.”

У склопу Плана, ИЦМП ће свој компјутерски програм Пријави локацију учинити доступним како би се омогућила размјена података, те ће одржавати регионалу базу података особа несталих у сукобу. ИЦМП ће такођер помоћи у осигуравању приступа тестирању ДНК и упаривању биолошких узорака, осигуравати стручну помоћ у рјешавању НН случајева, пружати подршку приликом ексхумација, омогућавати регионалне мултилатералне састанке надлежних институција, те осигурати укључивање породица несталих у овај процес.

Уједињено Краљевство је обезбиједило финансијска средства за ИЦМП која ће се користити за подршку раду домаћих институција и пружање стручне помоћи у спровођењу Оквирног плана.

mrss

У прилогу је линк са  церемоније отварања: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=X5хМфооЗ4хИ&т=1816с
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?