Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Unaprijediti saradnju u oblasti obrazovanja između Crne Gore i Kine

Objavljeno: 13.11.2018. 20:38 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ministar prosvjete dr Damir Šehović sa saradnicima primio je danas predstavnike Svekineskog narodnog kongresa koji se nalaze u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Sa predsjednikom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje, gospodinom Li Sjuejongom, razgovarao je o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, a akcenat je stavljen na potpisivanje dva sporazuma iz ove oblasti.

Ministar Šehović je istakao da su iskustva Kine u oblasti prosvjete od velikog značaja za Crnu Goru, ocjenjujući da veliki ekonomski napredak ove zemlje zasigurno počiva na ozbiljnom pristupu obrazovanju. On je upoznao predstavnike Svekineskog narodnog kongresa sa činjenicom da je Vlada Crne Gore kao jedan od svojih prioriteta postavila obrazovanje, u koje se nikada nije ulagalo toliko sredstava u Crnoj Gori kao danas.

PR služba

Šehović je naglasio da se u cilju konkretizacije saradnje sa Kinom intenzivno radi na pripremi Sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma, kakav Kina već ima sa preko 50 zemalja, kao i na obnavljanju Sporazuma o saradnji.

Cijeneći da su sporazumi od naročitog značaja za crnogorske studente, kojima će na taj način biti olakšano studiranje u Kini, ministar je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu sve više kineskih studenata biti zainteresovano za crnogorske univerzitete.

PR služba Ministarstva prosvjete

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje, Li Sjuejong rekao je da Crna Gora i Kina bilježe nove uspjehe na mnogim poljima poput političkog, ekonomskog i razvoju ljudskih resursa, ali da je obrazovanje jedna od najvažnijih oblasti u okviru koje ima mjesta za još čvršću saradnju.

On je izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg obnavljanja Sporazuma o saradnji, kao i Sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma istakavši da će Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa promovisati i podsticati saradnju sa Crnom Gorom, s obzirom da Odbor obrazovanje postavlja kao prioritet u odnosu na druge oblasti za koje je zadužen.

Sagovornici su se saglasili da su odnosi Crne Gore i Kine na istorijski visokom nivou, te da će povećanje zajedničkih aktivnosti u oblasti obrazovanja, doprinijeti da odnose podignemo na još veći nivo.

Sastanku je prisustvovao i ambasador NR Kine u Crnoj Gori NJ.E. Liu Đin.

PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?