Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Унаприједити сарадњу у области образовања између Црне Горе и Кине

Објављено: 13.11.2018. 20:38 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министар просвјете др Дамир Шеховић са сарадницима примио је данас представнике Свекинеског народног конгреса који се налазе у званичној посјети Црној Гори. Са предсједником Одбора за просвјету, науку, културу и здравље, господином Ли Сјуејонгом, разговарао је о унапређењу сарадње у области образовања, а акценат је стављен на потписивање два споразума из ове области.

Министар Шеховић је истакао да су искуства Кине у области просвјете од великог значаја за Црну Гору, оцјењујући да велики економски напредак ове земље засигурно почива на озбиљном приступу образовању. Он је упознао представнике Свекинеског народног конгреса са чињеницом да је Влада Црне Горе као један од својих приоритета поставила образовање, у које се никада није улагало толико средстава у Црној Гори као данас.

PR služba

Шеховић је нагласио да се у циљу конкретизације сарадње са Кином интензивно ради на припреми Споразума о узајамном признавању диплома, какав Кина већ има са преко 50 земаља, као и на обнављању Споразума о сарадњи.

Цијенећи да су споразуми од нарочитог значаја за црногорске студенте, којима ће на тај начин бити олакшано студирање у Кини, министар је изразио увјерење да ће у наредном периоду све више кинеских студената бити заинтересовано за црногорске универзитете.

PR služba Ministarstva prosvjete

Предсједник Одбора за просвјету, науку, културу и здравље, Ли Сјуејонг рекао је да Црна Гора и Кина биљеже нове успјехе на многим пољима попут политичког, економског и развоју људских ресурса, али да је образовање једна од најважнијих области у оквиру које има мјеста за још чвршћу сарадњу.

Он је изразио задовољство због предстојећег обнављања Споразума о сарадњи, као и Споразума о узајамном признавању диплома истакавши да ће Одбор за просвјету, науку, културу и здравље Свекинеског народног конгреса промовисати и подстицати сарадњу са Црном Гором, с обзиром да Одбор образовање поставља као приоритет у односу на друге области за које је задужен.

Саговорници су се сагласили да су односи Црне Горе и Кине на историјски високом нивоу, те да ће повећање заједничких активности у области образовања, допринијети да односе подигнемо на још већи ниво.

Састанку је присуствовао и амбасадор НР Кине у Црној Гори Њ.Е. Лиу Ђин.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?