Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Zenka u najmanjoj kosovskoj opštini Mamuša: potvrđeni primjer za doprinos poljoprivrednom razvoju i kulturi

Objavljeno: 17.11.2018. 18:58 Autor: PR služba

MMPAngažman stanovništva opštine Mamuša za doprinos poljoprivrednoj kulturi Republike Kosovo jedan je od vidljivih primjera dobre prakse ocijenio je ministar Mehmed Zenka prilikom posjete najmanjoj kosovskoj opštini.

Opština Mamuša najmanja je opština po površini u Republici Kosovo, a značajnu činjenicu u dobijanju statusa opštine, predstavlja podatak da je ovo jedina opština sa turskom etničkom većinom na Kosovu. Njen predsjednik, takođe, predstavnik je turske manjinske partije.  

Predsjednik opštine Mamuša Abdulhadi Krasnić upriličio je prijem ministru Mehmedu Zenki sa kojim je razgovarao o aktuelnim politikama u oblasti ekonomskog razvoja, sa akcentom na poljoprivrednu proizvodnju.On je upoznao ministra sa realizacijom projekata u ovoj Opštini, te nivoom razvijenosti proizvodnih snaga koji je, kako je naveo, u konstantnom porastu.

Ministar Zenka pozdravio je inicijatitive i angažovanost stanovnika ove opštine za ukupan doprinos razvoju poljoprivredne kulture i njenog proširenja. Važnost podrške od strane državnih institucija za očuvanje i unaprijeđenje domaće proizvodnje je veoma velika, tim prije što je siguran garant mogućnosti novih radnih mjesta, rekao je ministar. Zenka je upoznao gospodina Krasnića i sa položajem manjina u Crnoj Gori, te radom institucionalnih mehanizama za unapređenje njihovog položaja i postignutim rezultatima.

U opštini Mamuša poljoprivredna kultura pokriva preko dvije stotine hektara, dok je svojim godišnjim prinosom paradajza predstavlja opštinu sa najvećom proizvodnjom istog, objasnio je predsjednik opštine Krasnić. On je dodao da je to najuspješnija kultura, ali da na svojim obradivim površinama opština Mamuša razvija i proizvodi u velikom procentu nekoliko kultura.

Sa porastom stepena zapošljavanja stanovnika iz ruralnih područja, mijenja se struktura seoskog stanovništva generalno, ocijenjeno je tokom razgovora. Ipak, u ovoj Opštini, osnovni izvor prihoda za najveći broj domaćinstava je upravo u okviru proizvodnje njihovih gazdinstava. Opština Mamuša punopravni status opštine stekla je 2008. godine i,  deceniju kasnije, svojim primjerom potvrđuje odlučnost, razvoj i prosperitet.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?