Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Зенка у најмањој косовској општини Мамуша: потврђени примјер за допринос пољопривредном развоју и култури

Објављено: 17.11.2018. 18:58 Аутор: ПР служба

MMPАнгажман становништва општине Мамуша за допринос пољопривредној култури Републике Косово један је од видљивих примјера добре праксе оцијенио је министар Мехмед Зенка приликом посјете најмањој косовској општини.

Општина Мамуша најмања је општина по површини у Републици Косово, а значајну чињеницу у добијању статуса општине, представља податак да је ово једина општина са турском етничком већином на Косову. Њен предсједник, такође, представник је турске мањинске партије.  

Предсједник општине Мамуша Абдулхади Краснић уприличио је пријем министру Мехмеду Зенки са којим је разговарао о актуелним политикама у области економског развоја, са акцентом на пољопривредну производњу.Он је упознао министра са реализацијом пројеката у овој Општини, те нивоом развијености производних снага који је, како је навео, у константном порасту.

Министар Зенка поздравио је иницијатитиве и ангажованост становника ове општине за укупан допринос развоју пољопривредне културе и њеног проширења. Важност подршке од стране државних институција за очување и унапријеђење домаће производње је веома велика, тим прије што је сигуран гарант могућности нових радних мјеста, рекао је министар. Зенка је упознао господина Краснића и са положајем мањина у Црној Гори, те радом институционалних механизама за унапређење њиховог положаја и постигнутим резултатима.

У општини Мамуша пољопривредна култура покрива преко двије стотине хектара, док је својим годишњим приносом парадајза представља општину са највећом производњом истог, објаснио је предсједник општине Краснић. Он је додао да је то најуспјешнија култура, али да на својим обрадивим површинама општина Мамуша развија и производи у великом проценту неколико култура.

Са порастом степена запошљавања становника из руралних подручја, мијења се структура сеоског становништва генерално, оцијењено је током разговора. Ипак, у овој Општини, основни извор прихода за највећи број домаћинстава је управо у оквиру производње њихових газдинстава. Општина Мамуша пуноправни статус општине стекла је 2008. године и,  деценију касније, својим примјером потврђује одлучност, развој и просперитет.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?