Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE SA PREZENTACIJE PROGRAMA PORODICNI SARADNIK

Objavljeno: 20.11.2018. 19:40 Autor: mrss
Ministarstvo rada i socijalnog staranja i NVO „Porodični centar“ Kotor organizovali su danas u Bijelom Polju regionalnu promociju usluge „Porodični saradnik“. Promocija je održana u skupštinskoj sali opštine Bijelo Polje. 

Prezentaciju je otvorila predstavnica Ministarstva rada i socijlanog staranja Svetlana Sovilj, koja je istakla da Ministarstvo rada i socijalnog staranja već nekoliko godina sprovodi intenzivnu reformu sistema socijalne i dječije zaštite. U Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti definisana je obaveza svih koji rade na poslovima dječije zaštite da ulože maksimalne napore da pomognu ostanak djeteta u porodici kroz pružanje podrške porodici, a ako to nije moguće ili nije u najboljem interesu djeteta, kroz smještaj djeteta u hraniteljsku porodicu. Realizacija programa „Porodični saradnik“, u značajnoj mjeri doprinosi ostvarenju ciljeva reforme sistema socijalne i dječje zaštite jer pomaže u preveniranju izdvajanja djece iz porodica, prevenciji i smanjenju nasilja nad djecom, faktora rizika koji vode zanemarivanju djece, poboljšanju interakcija roditelj – dijete, poboljšaju vještina roditeljstva, uključujući i eliminisanje fizičkog kažnjavanja, pružanju podrške roditeljima i starateljima, smanjenju problema u ponašanju kod djece.

Predstavnici NVO Porodični centar iz Kotora govorili su o svojim iskustvima u radu sa porodicama i rezultatima projekta. Projekat se realizuje od 01.01.2016.god u Opštinama Bijelo Polje, Podgorica, Kotor, Budva i Herceg Novi. Usluga „Porodicni saradnik“ namjenjena je za intenzivnu podrsku porodicama u kojima postoji rizik od napustanja djeteta odnosno rizik od zanamarivanja ili zlostavljanja djece.Sustina rada sa porodicama je da porodični saradnik tokom posjeta porodici procjeni i zajedno sa porodicom i voditeljem slučaja isplanira i realizuje niz aktivnosti koje će doprinijeti boljem funkcionisanju porodice. Aktivnosti se odnose na praktičnu podršku u rješavanju životnih, svakodnevnih problema ( podrška i pomoć porodici da brine o zdravlju, ishrani i higijeni djece, u školovanju i obrazovanju, uključivanje u vannastavne aktivnosti....)Savjetodavno-edukativne aktivnosti (jačanje roditeljskih kapaciteta, eliminisanje posljedica zanemarivanja i zlostavljanja, isl) i posredovanje, zastupanje i stvaranje mreže podrške za porodicu na lokalnom nivou. Od januara 2016 god kada je započeta realizacija projektom je obuhvaćeno 96 porodica, odnosno 250 djece. 

Rezulati projekta pokazuju da ni jedno dijete nije izmješteno iz porodice dok je porodica imala kontinuiranu pomoć i podršku od strane porodičnog saradnika, da su u pojediniom porodicama poboljsane kompetencije i snage roditelja te da u skladu sa tim osnovnim rezultatima usluga porodični saradnik treba da bude prepoznata i preporučena kao jedan od osnovnih servisa podrške porodicama i servisa koji ima značajno mjesto u porcesu reforme sistema socijlane i dječije zastite.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?