Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ СА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ПРОГРАМА ПОРОДИЦНИ САРАДНИК

Објављено: 20.11.2018. 19:40 Аутор: мрсс
Министарство рада и социјалног старања и НВО „Породични центар“ Котор организовали су данас у Бијелом Пољу регионалну промоцију услуге „Породични сарадник“. Промоција је одржана у скупштинској сали општине Бијело Поље. 

Презентацију је отворила представница Министарства рада и социјланог старања Светлана Совиљ, која је истакла да Министарство рада и социјалног старања већ неколико година спроводи интензивну реформу система социјалне и дјечије заштите. У Закону о социјалној и дјечијој заштити дефинисана је обавеза свих који раде на пословима дјечије заштите да уложе максималне напоре да помогну останак дјетета у породици кроз пружање подршке породици, а ако то није могуће или није у најбољем интересу дјетета, кроз смјештај дјетета у хранитељску породицу. Реализација програма „Породични сарадник“, у значајној мјери доприноси остварењу циљева реформе система социјалне и дјечје заштите јер помаже у превенирању издвајања дјеце из породица, превенцији и смањењу насиља над дјецом, фактора ризика који воде занемаривању дјеце, побољшању интеракција родитељ – дијете, побољшају вјештина родитељства, укључујући и елиминисање физичког кажњавања, пружању подршке родитељима и старатељима, смањењу проблема у понашању код дјеце.

Представници НВО Породични центар из Котора говорили су о својим искуствима у раду са породицама и резултатима пројекта. Пројекат се реализује од 01.01.2016.год у Општинама Бијело Поље, Подгорица, Котор, Будва и Херцег Нови. Услуга „Породицни сарадник“ намјењена је за интензивну подрску породицама у којима постоји ризик од напустања дјетета односно ризик од занамаривања или злостављања дјеце.Сустина рада са породицама је да породични сарадник током посјета породици процјени и заједно са породицом и водитељем случаја испланира и реализује низ активности које ће допринијети бољем функционисању породице. Активности се односе на практичну подршку у рјешавању животних, свакодневних проблема ( подршка и помоћ породици да брине о здрављу, исхрани и хигијени дјеце, у школовању и образовању, укључивање у ваннаставне активности....)Савјетодавно-едукативне активности (јачање родитељских капацитета, елиминисање посљедица занемаривања и злостављања, исл) и посредовање, заступање и стварање мреже подршке за породицу на локалном нивоу. Од јануара 2016 год када је започета реализација пројектом је обухваћено 96 породица, односно 250 дјеце. 

Резулати пројекта показују да ни једно дијете није измјештено из породице док је породица имала континуирану помоћ и подршку од стране породичног сарадника, да су у појединиом породицама побољсане компетенције и снаге родитеља те да у складу са тим основним резултатима услуга породични сарадник треба да буде препозната и препоручена као један од основних сервиса подршке породицама и сервиса који има значајно мјесто у порцесу реформе система социјлане и дјечије застите.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?