Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Purišić: Cilj je smanjenje jaza u odnosu na prosjek EU

Objavljeno: 26.11.2018. 16:23 Autor: mrss
„Strateški cilj Crne Gore je održiv ekonomski rast koji će doprinijeti povećanju kvaliteta života svih građana i smanjenju razvojnog jaza države u odnosu na prosjek Evropske unije (EU)“ saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić predstavljajući aktivnosti resornog ministarstva tokom prethodne dvije godine.

Da bi se ostvario taj cilj, prioritet Vlade je, kako je rekao, efikasna politika zapošljavanja i tržišta rada. 

"Strukturne reforme, koje u koordinaciji s EU sprovodimo imaju za cilj povećanje konkurentnosti i produktivnosti, podstocanje preduzetništva, rast zaposlenosti, povećanje socijalne kohezije. Ministarstvo rada i socijalnog staranja kontinuirano unaprjeđuje socijalnu sigurnost građana, kroz omogućavanje pristupa tržištu rada i adekvatnom zaposlenju" - rekao je Puršić.
  
On je istakao da Crna Gora mjesečno za penzije izdvaja 34,5 miliona eura, dok je prosječna penzija od 284 eura najveća u regionu Zapadnog Balkana. 
  
mrss

"Imamo 129.833 korisnika penzija. Najviše je korisnika starosne penzije, 64.753, dok je 28.765 korisnika porodične penzije“ – dodao je Purišić. 
Kada su u pitanju materijalna davanja iz socijalne i dječije zaštite, za ovu namjenu je iz budžeta države u 2017. i 2018. godini izdvojeno je 173 miliona eura, što je oko 2% od ukupnog BDP-a na godišnjem nivou. 

Podsjetio je da je u ovoj godini izgrađen višenamjenski objekat u Petnjici čija je ukupna vrijednost oko 250.000 eura, u kojem će se nalaziti područna jedinica centra za socijalni rad, Kancelarija Fonda za penzijsko i invalidski osiguranje, Kancelarija Fonda za zdravstvo osiguranje, Kancelarija Zavoda za zapošljavanje i Dnevni boravak za stara lica.
Takođe, obezbijeđena su sredstva i odabran izvođač radova za izgradnju isto takvog višenamjenskog objekta u opštini Gusinje, vrijednosti oko 250.000 €.

Purišić je naveo da se prema podacima iz Ankete o radnoj snazi za drugi kvartal 2018. godine, za populaciju 15-64 godine, stopa aktivnosti povećala sa 63,6% na 65,2%, stopa zaposlenosti povećala sa 52,3 na 55,6%, dok je stopa nezaposlenosti smanjena sa 17,7 na 14,7%.

Govoreći o pretpistupnoj pomoći – IPA, mistar Purišić je kazao da je završen Operativni program razvoja ljudskih resursa čija je vrijednost bila 5,8 miliona eura. Podsjetio je da su iz ovog programa realizovana 44 projekta, 10 za oblast zapošljavanja, 5 za oblast obrazovanja, 15 iz oblasti nauke i istraživanja i 10 iz oblasti socijalne inkluzije. 

mrss

„Naglašavam uspješnu dosadašnju saradnju sa Evropskom komisijom i Delgacijom EK u Podgorici, agencijama UN-a u Crnoj Gori, Regionalnim savjetom za saradnju (RCC), socijalnim partnerima, Privrednom komorom i NVO sektorom, i vjerujem da će ona biti nastavljena i u budućem periodu“ – zaključio je Purišić.

U prilogu možete preuzeti prezentaciju PREZENTACIJA pdf

i govor Ministra : Govor
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?