Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић: Циљ је смањење јаза у односу на просјек ЕУ

Објављено: 26.11.2018. 16:23 Аутор: мрсс
„Стратешки циљ Црне Горе је одржив економски раст који ће допринијети повећању квалитета живота свих грађана и смањењу развојног јаза државе у односу на просјек Европске уније (ЕУ)“ саопштио је министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић представљајући активности ресорног министарства током претходне двије године.

Да би се остварио тај циљ, приоритет Владе је, како је рекао, ефикасна политика запошљавања и тржишта рада. 

"Структурне реформе, које у координацији с ЕУ спроводимо имају за циљ повећање конкурентности и продуктивности, подстоцање предузетништва, раст запослености, повећање социјалне кохезије. Министарство рада и социјалног старања континуирано унапрјеђује социјалну сигурност грађана, кроз омогућавање приступа тржишту рада и адекватном запослењу" - рекао је Пуршић.
  
Он је истакао да Црна Гора мјесечно за пензије издваја 34,5 милиона еура, док је просјечна пензија од 284 еура највећа у региону Западног Балкана. 
  
mrss

"Имамо 129.833 корисника пензија. Највише је корисника старосне пензије, 64.753, док је 28.765 корисника породичне пензије“ – додао је Пуришић. 
Када су у питању материјална давања из социјалне и дјечије заштите, за ову намјену је из буџета државе у 2017. и 2018. години издвојено је 173 милиона еура, што је око 2% од укупног БДП-а на годишњем нивоу. 

Подсјетио је да је у овој години изграђен вишенамјенски објекат у Петњици чија је укупна вриједност око 250.000 еура, у којем ће се налазити подручна јединица центра за социјални рад, Канцеларија Фонда за пензијско и инвалидски осигурање, Канцеларија Фонда за здравство осигурање, Канцеларија Завода за запошљавање и Дневни боравак за стара лица.
Такође, обезбијеђена су средства и одабран извођач радова за изградњу исто таквог вишенамјенског објекта у општини Гусиње, вриједности око 250.000 €.

Пуришић је навео да се према подацима из Анкете о радној снази за други квартал 2018. године, за популацију 15-64 године, стопа активности повећала са 63,6% на 65,2%, стопа запослености повећала са 52,3 на 55,6%, док је стопа незапослености смањена са 17,7 на 14,7%.

Говорећи о претпиступној помоћи – ИПА, мистар Пуришић је казао да је завршен Оперативни програм развоја људских ресурса чија је вриједност била 5,8 милиона еура. Подсјетио је да су из овог програма реализована 44 пројекта, 10 за област запошљавања, 5 за област образовања, 15 из области науке и истраживања и 10 из области социјалне инклузије. 

mrss

„Наглашавам успјешну досадашњу сарадњу са Европском комисијом и Делгацијом ЕК у Подгорици, агенцијама УН-а у Црној Гори, Регионалним савјетом за сарадњу (РЦЦ), социјалним партнерима, Привредном комором и НВО сектором, и вјерујем да ће она бити настављена и у будућем периоду“ – закључио је Пуришић.

У прилогу можете преузети презентацију ПРЕЗЕНТАЦИЈА пдф

и говор Министра : Говор
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?