Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Varšava: Ivanović sa zamjenikom ministra nacionalne odbrane Republike Poljske, Tomasom Šatkovskim

Objavljeno: 29.11.2018. 15:51 Autor: mod
Bilateralne konsultacije između ministarstava odbrane Crne Gore i Republike Poljske bile su povod jučerašnjeg susreta generalnog direktora Direktorata za politiku odbrane, mr Ivice Ivanovića i zamjenika ministra nacionalne odbrane Republike Poljske, Tomasa Šatkovskog.

Ivanović je istakao značaj odnosa dvije zemlje u oblasti odbrane i naglasio da je jačanje saradnje sa saveznicama jedan od prioriteta Crne Gore kada je u pitanju spoljna politika. On je izrazio očekivanje da će odnosi dvije zemlje biti produbljeni na obostranu korist. Ukazujući da je Crna Gora ostvarila primarni spoljnopolitički cilj - punopravno članstvo u NATO, direktor Ivanović je istakao da naša zemlja strijemi i ka članstvu u Evropskoj uniji, izražavajući očekivanje da će Republika Poljska nastaviti da podržava Crnu Goru u nastavku reformskih procesa vezanih za EU integracije. Ivanović je kazao da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima Alijanse. On je naglasio spremnost Crne Gore za pružanje pune podrške i pomoći u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti, u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Šatkovski je istakao da naša zemlja predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju evroatlantske integracije i da sveobuhvatne reforme koje je Crna Gora sprovela u cilju unapređenja sistema odbrane, preporučuju našu državu kao kvalitetnog i kredibilnog saveznika. On je izrazio zadovoljstvo mogućnošću jačanja bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje i naglasio da će Republika Poljska dati svoj puni doprinos njenom unapređenju, uz spremnost za učešće u svim aktivnostima od obostranog značaja.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ostvarenom saradnjom Crne Gore i Republike Poljske u sektoru odbrane, posebno kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, u domenima ljudskih i materijalnih resursa. Ivanović je istakao da će Crna Gora, kao punopravna članica Alijanse, nastaviti da promoviše NATO politiku otvorenih vrata, naglašavajući da integracija Zapadnog Balkana u NATO i EU predstavlja glavni preduslov za ostvarivanje dugoročne bezbjednosti i stabilnosti šireg pojasa regiona i Evrope u cjelosti.

Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, koju je predvodio generalni direktor Ivanović obišla je i NATO kontraobavještajni centar izvrsnosti u Krakovu, gdje se upoznala sa radom i kapacitetima pomenutog Centra.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?