Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Варшава: Ивановић са замјеником министра националне одбране Републике Пољске, Томасом Шатковским

Објављено: 29.11.2018. 15:51 Аутор: мод
Билатералне консултације између министарстава одбране Црне Горе и Републике Пољске биле су повод јучерашњег сусрета генералног директора Директората за политику одбране, мр Ивице Ивановића и замјеника министра националне одбране Републике Пољске, Томаса Шатковског.

Ивановић је истакао значај односа двије земље у области одбране и нагласио да је јачање сарадње са савезницама један од приоритета Црне Горе када је у питању спољна политика. Он је изразио очекивање да ће односи двије земље бити продубљени на обострану корист. Указујући да је Црна Гора остварила примарни спољнополитички циљ - пуноправно чланство у НАТО, директор Ивановић је истакао да наша земља стријеми и ка чланству у Европској унији, изражавајући очекивање да ће Република Пољска наставити да подржава Црну Гору у наставку реформских процеса везаних за ЕУ интеграције. Ивановић је казао да ће Црна Гора остати посвећена јачању одбрамбених капацитета у складу са приоритетима Алијансе. Он је нагласио спремност Црне Горе за пружање пуне подршке и помоћи у борби против савремених пријетњи миру и стабилности, у циљу доприноса колективном систему безбједности.

Шатковски је истакао да наша земља представља примјер у региону када су у питању евроатлантске интеграције и да свеобухватне реформе које је Црна Гора спровела у циљу унапређења система одбране, препоручују нашу државу као квалитетног и кредибилног савезника. Он је изразио задовољство могућношћу јачања билатералне одбрамбене сарадње двије земље и нагласио да ће Република Пољска дати свој пуни допринос њеном унапређењу, уз спремност за учешће у свим активностима од обостраног значаја.

Саговорници су изразили задовољство оствареном сарадњом Црне Горе и Републике Пољске у сектору одбране, посебно кроз имплементацију заједничких активности и пројеката, у доменима људских и материјалних ресурса. Ивановић је истакао да ће Црна Гора, као пуноправна чланица Алијансе, наставити да промовише НАТО политику отворених врата, наглашавајући да интеграција Западног Балкана у НАТО и ЕУ представља главни предуслов за остваривање дугорочне безбједности и стабилности ширег појаса региона и Европе у цјелости.

Делегација Министарства одбране Црне Горе, коју је предводио генерални директор Ивановић обишла је и НАТО контраобавјештајни центар изврсности у Кракову, гдје се упознала са радом и капацитетима поменутог Центра.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?