Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora učestvovala na Forumu "Globalno obrazovanje 2018"

Objavljeno: 07.12.2018. 21:28 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Sastanak Globalno obrazovanje 2018 je forum visokog nivoa koji ima za cilj da se sagleda napredak po osnovu zajdničkih obaveza i posvećenosti globalnom obrazovanj od usvajanja Agende za održivi razvoj 2030. Tehnički dio sastanka su otvoril gdja Stefania Giannini, pomoćnica generalnog direktora UNESCO za obrazovanje, gdin Koen Pelleriaux, generalni direktor za obrazovanje flamanske zajednice u Belgiji i N.V. holandska princeza Laurentien. U ovkiru paralelnih sesija Crna Gora je predstavila trenutno stanje u obrazovnom sistemu kada je riječ o klimatskim promjenama i obrazovanju za održivi razvoj, stručnom obrazovanju, kao i upotrebi tehnologije i inovacija.

PR služba

Ministarski segment sastanka je otvorila Nj.V. kraljica Belgije Matilda zajedno sa gdinom Rudy Demotte-om, ministrom-predsjednikom za obrazovanje francuske zajednice u Belgiji i gdjom Hilde Crevits, pomoćnicom ministra-predsjednika za obrazovanje flamanske zajednice u Belgiji. Pored njih, prisutnima su se na otvaranju obratili Nj.E. ambasadorka Inga Rhonda King, predsjednica Ekonomskog insocijalnog savjeta Ujedinjenih nacija i gdin Tibor Navracsis, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

PR služba

Glavni rezultat sastanka je zajednička izjava koja se odnosi na obrazovanje u današnjem svijetu i obezbjeđivanje inkluzivnog i pravednog razvoja.

Izjava ističe pravo na inkluzivno, kvalitetno obrazovanje i fundamentalnu ulogu obrazovanjaza održivi razvoj i poziva na ojačanu zajedničku akciju u vezi sa ciljem 4 Agende 2030. Izjava ukazuje na posvećenost jačanju pravnog okvira, politika i strateškog okvira kako bi se sistemi obrazovanja učinili ravnopravnijim i inkluzivnijim kako niko ne bi bio ostavljen van obrazovanja; uključivanju migranata, raseljenih lica i izbjeglica u obrazovne sisteme; obrazovanju koje je kvalitetno i rodno ravnopravno kako bi se osnažile žene i djevojčice; jačanju obrazovanja za globalno građanstvo i održivi razvoj i unapređenju odgovonosti obrazovanja kao javnog dobra; otvorenim, fleksibilnim i odgovarajućim sistemima obrazovanja koji podržavaju razvoj širokog spektra vještina, kompetencija i kvalifikacija - poziva na: obezbjeđenje javnog finansiranja, adekvatog profesionalnog razvoja i postupka zapošljavanja, pristojnih radnih uslova, stručne autonomije i karijernog razvoja za nastavnike, edukatore, trenere i školske lidere; jačanje mobilizacije domaćih resursa i međunarodne saradnje.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?