Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора учествовала на Форуму "Глобално образовање 2018"

Објављено: 07.12.2018. 21:28 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Састанак Глобално образовање 2018 је форум високог нивоа који има за циљ да се сагледа напредак по основу зајдничких обавеза и посвећености глобалном образовањ од усвајања Агенде за одрживи развој 2030. Технички дио састанка су отворил гдја Стефаниа Гианнини, помоћница генералног директора УНЕСЦО за образовање, гдин Коен Пеллериауx, генерални директор за образовање фламанске заједнице у Белгији и Н.В. холандска принцеза Лаурентиен. У овкиру паралелних сесија Црна Гора је представила тренутно стање у образовном систему када је ријеч о климатским промјенама и образовању за одрживи развој, стручном образовању, као и употреби технологије и иновација.

PR služba

Министарски сегмент састанка је отворила Њ.В. краљица Белгије Матилда заједно са гдином Рудy Демотте-ом, министром-предсједником за образовање француске заједнице у Белгији и гдјом Хилде Цревитс, помоћницом министра-предсједника за образовање фламанске заједнице у Белгији. Поред њих, присутнима су се на отварању обратили Њ.Е. амбасадорка Инга Рхонда Кинг, предсједница Економског инсоцијалног савјета Уједињених нација и гдин Тибор Наврацсис, европски комесар за образовање, културу, младе и спорт.

PR služba

Главни резултат састанка је заједничка изјава која се односи на образовање у данашњем свијету и обезбјеђивање инклузивног и праведног развоја.

Изјава истиче право на инклузивно, квалитетно образовање и фундаменталну улогу образовањаза одрживи развој и позива на ојачану заједничку акцију у вези са циљем 4 Агенде 2030. Изјава указује на посвећеност јачању правног оквира, политика и стратешког оквира како би се системи образовања учинили равноправнијим и инклузивнијим како нико не би био остављен ван образовања; укључивању миграната, расељених лица и избјеглица у образовне системе; образовању које је квалитетно и родно равноправно како би се оснажиле жене и дјевојчице; јачању образовања за глобално грађанство и одрживи развој и унапређењу одговоности образовања као јавног добра; отвореним, флексибилним и одговарајућим системима образовања који подржавају развој широког спектра вјештина, компетенција и квалификација - позива на: обезбјеђење јавног финансирања, адекватог професионалног развоја и поступка запошљавања, пристојних радних услова, стручне аутономије и каријерног развоја за наставнике, едукаторе, тренере и школске лидере; јачање мобилизације домаћих ресурса и међународне сарадње.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?