Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Centar za genetski inženjering i biotehnologiju ICGEB nudi stipendije za doktorska i postdoktorska istraživanja

Objavljeno: 11.12.2018. 15:44 Autor: Ministarstvo nauke

Centar za genetski inženjering i biotehnologiju (ICGEB) putem “Arturo Falači” programa stipendiranja, pruža podršku naučnicima iz zemalja članica ove organizacije, među kojima je i Crna Gora.

Programom je predviđena podrška za duže ili kraće boravke u istraživačkim centrima ICGEB-a u Trstu, Nju Delhiju i Kejptaunu, a obuhvata doktorske, postdoktorske studije, kraće istraživačke boravke i SMART mobilnosti. Najuspješniji stipendisti postdoktorandi moći će, nakon završenih studija, da apliciraju za grantove za istraživače na početku karijere (Early Career Research Grants). Rok za podnošenje aplikacija za stipendije za doktorske i postdoktorske studije je 31. mart 2019. godine.

ICGEB, sa sjedištem u Trstu, osnovan je u okviru zajedničkog sistema Ujedinjenih nacija, kao Centar uspješnosti za istraživanje i treninge u oblasti molekularne biologije, u cilju pomoći zemljama u razvoju i ekonomijama u tranziciji. Posvećen je rješavanju nekih od ključnih problema koji se tiču zdravlja, ishrane, poljoprivrede, životne sredine, industrijskog razvoja.

ICGEB broji 64 zemlje članice, a Crna Gora postala je jedna od njih 2012. godine. Pored Trsta, Nju Delhija i Kejptauna, posjeduje i mrežu od 41 povezanog centra uspješnosti u zemljama- članicama, čije su istraživačke aktivnosti koordinisane i djelimično finansirane od ICGEB-a, što pruža mogućnost razvoja mobilnosti.

Važnost članstva u jednom ovakvom centru za Crnu Goru i njene naučnike je izuzetna, s obzirom na činjenicu da su laboratorije ICGEB-a jedne od najboljih u svijetu, a sve zemlje članice i njeni naučnici imaju pun pristup, mogućnost usavršavanja, obuke i istraživanja.

Kandidati koji konkurišu za stipendiju za doktorske i postdoktorske studije treba da kontaktiraju lidera grupe/rukovodioca istraživanja nekog od centara ICGEB-a (www.icgeb.org) po svom izboru, sa motivacionim pismom, kako bi utvrdili dostupnost laboratorijskih kapaciteta i definisali prijedlog projekta.

Više informacija o stipendijama za doktorske i postdoktorske studije, kraće istraživačke boravke i SMART mobilnosti, kao i uslove i kriterijume, koje kandidati treba da ispune, možete naći OVDJE.

Nacionalna kontakt osoba za saradnju Crne Gore sa ICGEB-om (ICGEB Liaison Officer):

dr Jelena Zindović

Univerzitet Crne Gore - Biotehnički fakultet

e-mail: jelenazindovic@yahoo.com

tel: 020268716
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?