Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Центар за генетски инжењеринг и биотехнологију ИЦГЕБ нуди стипендије за докторска и постдокторска истраживања

Објављено: 11.12.2018. 15:44 Аутор: Министарство науке

Центар за генетски инжењеринг и биотехнологију (ИЦГЕБ) путем “Артуро Фалачи” програма стипендирања, пружа подршку научницима из земаља чланица ове организације, међу којима је и Црна Гора.

Програмом је предвиђена подршка за дуже или краће боравке у истраживачким центрима ИЦГЕБ-а у Трсту, Њу Делхију и Кејптауну, а обухвата докторске, постдокторске студије, краће истраживачке боравке и СМАРТ мобилности. Најуспјешнији стипендисти постдокторанди моћи ће, након завршених студија, да аплицирају за грантове за истраживаче на почетку каријере (Еарлy Цареер Ресеарцх Грантс). Рок за подношење апликација за стипендије за докторске и постдокторске студије је 31. март 2019. године.

ИЦГЕБ, са сједиштем у Трсту, основан је у оквиру заједничког система Уједињених нација, као Центар успјешности за истраживање и тренинге у области молекуларне биологије, у циљу помоћи земљама у развоју и економијама у транзицији. Посвећен је рјешавању неких од кључних проблема који се тичу здравља, исхране, пољопривреде, животне средине, индустријског развоја.

ИЦГЕБ броји 64 земље чланице, а Црна Гора постала је једна од њих 2012. године. Поред Трста, Њу Делхија и Кејптауна, посједује и мрежу од 41 повезаног центра успјешности у земљама- чланицама, чије су истраживачке активности координисане и дјелимично финансиране од ИЦГЕБ-а, што пружа могућност развоја мобилности.

Важност чланства у једном оваквом центру за Црну Гору и њене научнике је изузетна, с обзиром на чињеницу да су лабораторије ИЦГЕБ-а једне од најбољих у свијету, а све земље чланице и њени научници имају пун приступ, могућност усавршавања, обуке и истраживања.

Кандидати који конкуришу за стипендију за докторске и постдокторске студије треба да контактирају лидера групе/руководиоца истраживања неког од центара ИЦГЕБ-а (www.ицгеб.орг) по свом избору, са мотивационим писмом, како би утврдили доступност лабораторијских капацитета и дефинисали приједлог пројекта.

Више информација о стипендијама за докторске и постдокторске студије, краће истраживачке боравке и СМАРТ мобилности, као и услове и критеријуме, које кандидати треба да испуне, можете наћи ОВДЈЕ.

Национална контакт особа за сарадњу Црне Горе са ИЦГЕБ-ом (ИЦГЕБ Лиаисон Оффицер):

др Јелена Зиндовић

Универзитет Црне Горе - Биотехнички факултет

е-маил: јеленазиндовиц@yахоо.цом

тел: 020268716
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?