Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Gala večera povodom Programa “Partnerstvo za bolje okruženje”

Objavljeno: 13.12.2018. 15:18 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Radulović: Cilj je prihod od turizma 30% BDP-a

Na panel diskusiji koju je organizovala Američka privredna komora ministar održivog razvoja I turizma Pavle Radulović je kazao da očekuje da u narednim godina prihod od turizma čini čak 30 odsto bruto društvenog proizvoda. Podsjećajući da je 2018. godina rekordna po broju turista I ostvarenih noćenja, ministar je kazao da iza takvog rezultata stoji veoma posvećen rad nadležnih u MORT-u.

“Trenutno turizam učestvuje u BDP-u sa 23 odsto, ali očekujemo i trudićemo se da kao vodeća grana privrede dosegne i 30%. Prije svega moramo pružiti diversifikovan turisticki proizvod. Srećom, Bog nam je dao prelijepu zemlju i trudićemo se da tu činjenicu iskoristimo na dobrobit svih građana”.
Prihodi od turizma ove godine prebaciće milijardu eura, najavio je ministar na Gala večeri povodom programa “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”, koju je organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori.

Na panel diskusiji koju je vodio izvršni direktor AmCham-a, dr Marko Miročević, pored ministra Radulovića, mišljenja o značajnim temama za biznis zajednicu i osvrt na dalje korake u cilju razvoja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori dali su i ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar finansija Darko Radunović, ministar zdravlja Kemal Hrapović, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić. Pored njih, prisutnima se obratila i novoimenovana ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u svečanom govoru istakla da će svoj mandat iskoristiti za stvaranje novih mogućnosti između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore.

“Kao strateški partner obje naše vlade, AmCham igra važnu ulogu u tom procesu. Put ka ekonomskom prosperitetu je zahtijevan, ali ćemo zajedničnim snagama uspjeti”, navela je amasadorka.

AmCham sprovodi Program “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje” od aprila 2017. godine, koji ima za cilj podizanje nivoa uzajamnog razumjevanja između privatnog i javnog sektora.

“Smatramo da je blagovremeno uključivanje biznis zajednice u oblikovanje poslovnog ambijenta od presudne važnosti i Američka privredna komora, preko rada svojih komiteta, sa predstavnicima državne uprave, definiše izazove, ali i nudi rješenja za eliminaciju biznis barijera, kazala je, u obraćanju, predsjednica Američke privredne komore u Crnoj Gori, Katarina Bulatović.

Sagovornici su, između ostalog, razmjenili mišljenja o aktuelnom projektu „Socijalni karton građana Crne Gore“, podsticaju uvoza električnih automobila i razvoja prateće platforme, inicijativi za snižavanje cijene rominga za zemlje Zapadnog Balkana, inovacijama iz farmaceutskog sektora, te drugim relevantnim pitanja iz resornih ministarstava.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?