Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret ministarke Damjanović i ambasadora Mađarske u Crnoj Gori Jošefa Neđešija

Objavljeno: 14.12.2018. 17:20 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke 
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, sastala se danas sa Nj.E. Jošefom Neđešijem, izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori.

Ministarka Damjanović je upoznala sagovornika sa sistemom nauke i istraživanja u Crnoj Gori, stavljajući poseban akcenat na ključne aktivnosti Ministarstva nauke, kao što su realizacija Regionalnog projekta „Inicijativa za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope - SEEIIST“, uspostavljanje prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, realizacija programa grantova za inovativne projekte, kao i stvaranje uslova za unapređenje inovativnog ekosistema u Crnoj Gori, kako bi se podstakla saradnja između akademske zajednice i privrede, te obezbijedio održivi ekonomski rast.

Ambasador Neđeši je, u tome smislu, posebno istakao značaj predstojeće posjete ministarke nauke Crne Gore Mađarskoj, a koja je planirana za februar 2019. godine. Cilj posjete je da se u direktnoj saradnji dva nadležna ministarstva realizuju bilateralni programi u oblasti istraživanja, nauke i inovacija, ali i obezbijedila podrška Mađarske u smislu prenosa znanja i iskustava po pojedinim ključnim programima, kao što su programi podsticanja za start-apove (start-up) ili realizacija pretpristupnih programa.

Takođe, dogovoreno je da u narednom periodu budu razmotrene mogućnosti realizacije zajedničkih bilateralnih projekata u okviru programa EUREKA, kao i mogućnost da crnogorski mladi istraživači nastave usavršavanje na nekom od prestižnih univerziteta i istraživačkih instituta u Mađarskoj.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?