Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет министарке Дамјановић и амбасадора Мађарске у Црној Гори Јошефа Неђешија

Објављено: 14.12.2018. 17:20 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke 
Министарка науке, др Сања Дамјановић, састала се данас са Њ.Е. Јошефом Неђешијем, изванредним и опуномоћеним амбасадором Мађарске у Црној Гори.

Министарка Дамјановић је упознала саговорника са системом науке и истраживања у Црној Гори, стављајући посебан акценат на кључне активности Министарства науке, као што су реализација Регионалног пројекта „Иницијатива за успостављање Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе - СЕЕИИСТ“, успостављање првог Научно-технолошког парка у Црној Гори, реализација програма грантова за иновативне пројекте, као и стварање услова за унапређење иновативног екосистема у Црној Гори, како би се подстакла сарадња између академске заједнице и привреде, те обезбиједио одрживи економски раст.

Амбасадор Неђеши је, у томе смислу, посебно истакао значај предстојеће посјете министарке науке Црне Горе Мађарској, а која је планирана за фебруар 2019. године. Циљ посјете је да се у директној сарадњи два надлежна министарства реализују билатерални програми у области истраживања, науке и иновација, али и обезбиједила подршка Мађарске у смислу преноса знања и искустава по појединим кључним програмима, као што су програми подстицања за старт-апове (старт-уп) или реализација претприступних програма.

Такође, договорено је да у наредном периоду буду размотрене могућности реализације заједничких билатералних пројеката у оквиру програма ЕУРЕКА, као и могућност да црногорски млади истраживачи наставе усавршавање на неком од престижних универзитета и истраживачких института у Мађарској.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?