Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uspješno završena međunarodna konferencija Western Balkans Startup Forum

Objavljeno: 19.12.2018. 16:58 Autor: Ministarstvo nauke
Međunarodna konferencija Western Balkans Startup Forum završena je danas u Tehnopolisu.

U prethodna dva dana, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis bio je domaćin najznačajnim akterima iz EU i regiona u oblasti startup preduzetništva - međunarodnim kreatorima i implementatorima politika, kao i vodećim predstavnicima naučno-tehnoloških parkova, startup-ova i malih i srednjih preduzeća iz osam zemalja.

U fokusu drugog dana bila je panel diskusija „Sustainability of Business Support Organisations“, koju je moderirao Iztok Lesjak, međunarodni ekspert za razvoj biznis ekosistema. Ključne teme ovog panela o kojima su razgovarali rukovodioci business support organizacija (BSO) iz regiona bile su: kako obezbijediti samoodrživost BSO, prilike za ostvarivanje dodatnih prihoda u cilju postizanja održivosti, nacionalne šeme za pokrivanje tekućih troškova organizacije, kao i primjeri dobre prakse iz ove oblasti.

Kao značajne karike u procesu osnaživanja business support organizacija istaknute su sposobnost prilagođavanja uslovima na tržištu i obezbjeđivanje mentoring i konsalting podrške od strane države.

Dvodnevna konferencija je zaključena networking sesijom na kojoj su učesnici predstavili aktivnosti svojih naučno-tehnoloških institucija iz regiona: IPC Tehnopolis, INTERA Tehnološki park, Zagrebački inovacijski Centar, Centar za transfer tehnologija u Beogradu, Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj Austrija, Štajerski tehnološki park Slovenija, Protik inovacioni centar Albanija, BIT Tuzla i SEEU Tech Park Makedonija.

„Cilj nam je bio da okupimo sve ključne aktere startup ekosistema kako bi analizirali stanje i definisali preporuke, sa posebnim fokusom na alternativno finansiranje njihovih ideja koristeći se primjerima crowdfundinga, ali i napravili dodatnu sinergiju između predstavnika startup zajednice i državnih institucija, BSO-a i privatnog sektora, kako bi startup-ovi dobili najbolje moguće uslove za razvijanje svojih ideja“, naglasio je Đorđije Brkuljan, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva u IPC Tehnopolis.


„Ponosni smo na činjenicu što smo okupili neke od najrelevantnijih aktera u regionu kada govorimo o institucijama koje podržavaju startup-ove i rade na kreiranju ekosistema. Ti akteri su naši partneri sa kojima sarađujemo na dnevnoj bazi, na mnogim međunarodnim projektima i koji su prepoznali Tehnopolis kao dobrog partnera i kontakt tačku za Crnu Goru kada je riječ o ovim temama.“
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?