Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Успјешно завршена међународна конференција Wестерн Балканс Стартуп Форум

Објављено: 19.12.2018. 16:58 Аутор: Министарство науке
Међународна конференција Wестерн Балканс Стартуп Форум завршена је данас у Технополису.

У претходна два дана, Иновационо предузетнички центар Технополис био је домаћин најзначајним актерима из ЕУ и региона у области стартуп предузетништва - међународним креаторима и имплементаторима политика, као и водећим представницима научно-технолошких паркова, стартуп-ова и малих и средњих предузећа из осам земаља.

У фокусу другог дана била је панел дискусија „Сустаинабилитy оф Бусинесс Суппорт Органисатионс“, коју је модерирао Изток Лесјак, међународни експерт за развој бизнис екосистема. Кључне теме овог панела о којима су разговарали руководиоци бусинесс суппорт организација (БСО) из региона биле су: како обезбиједити самоодрживост БСО, прилике за остваривање додатних прихода у циљу постизања одрживости, националне шеме за покривање текућих трошкова организације, као и примјери добре праксе из ове области.

Као значајне карике у процесу оснаживања бусинесс суппорт организација истакнуте су способност прилагођавања условима на тржишту и обезбјеђивање менторинг и консалтинг подршке од стране државе.

Дводневна конференција је закључена нетwоркинг сесијом на којој су учесници представили активности својих научно-технолошких институција из региона: ИПЦ Технополис, ИНТЕРА Технолошки парк, Загребачки иновацијски Центар, Центар за трансфер технологија у Београду, Агенција за европске интеграције и економски развој Аустрија, Штајерски технолошки парк Словенија, Протик иновациони центар Албанија, БИТ Тузла и СЕЕУ Тецх Парк Македонија.

„Циљ нам је био да окупимо све кључне актере стартуп екосистема како би анализирали стање и дефинисали препоруке, са посебним фокусом на алтернативно финансирање њихових идеја користећи се примјерима цроwдфундинга, али и направили додатну синергију између представника стартуп заједнице и државних институција, БСО-а и приватног сектора, како би стартуп-ови добили најбоље могуће услове за развијање својих идеја“, нагласио је Ђорђије Бркуљан, менаџер за управљање програмским активностима и развој предузетништва у ИПЦ Технополис.


„Поносни смо на чињеницу што смо окупили неке од најрелевантнијих актера у региону када говоримо о институцијама које подржавају стартуп-ове и раде на креирању екосистема. Ти актери су наши партнери са којима сарађујемо на дневној бази, на многим међународним пројектима и који су препознали Технополис као доброг партнера и контакт тачку за Црну Гору када је ријеч о овим темама.“
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?