Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović: Kulturno – istorijsko nasljeđe je generator ekonomskog razvoja lokalnih zajednica

Objavljeno: 27.12.2018. 23:47 Autor: MKU
Na današnjoj 26. sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport održano je kontrolno saslušanje na temu: "Zaštita nepokretnih kulturnih dobara u Crnoj Gori".

Bogdanović je ukazao da Ministartvo kulture ulaže napore da sa tradicionalnog modela zaštite pređe na savremene modele upravljanja kulturnom baštinom. „Vjerujemo da ćemo sljedeće godine imati najmanje 3 kulturna dobra koja ćemo, čuvajući njihovu autentičnost i ne zadirući u njihov integritet, valorizovati po modelu privatno javnog partnerstva“, dodao je Bogdanović.

Kako je saopštio ministar Bogdanović, Ministarstvo je u 2018. godini napravilo iskorake u pravcu obezbjeđivanja vanbudžetskih sredstava za unapređenje kulturne baštine. „Upravo u ovoj godini smo počeli sa realizacijom 3 projekta finansirana iz predpristupne pomoći Evropske unije, gdje smo na 2 projekta vodeći partneri, čija je ukupna vrijednost cca 6 miliona eura, a od čega Ministarstvo kulture bespovratno dobija 2 miliona eura. Takođe, predali smo aplikaciju za još 2 projekta vrijedna 3 miliona eura. Znači, Ministarstvo ima proaktivan pristup u pravcu obezbjeđivanja dodatnih, vanbudžetskih sredstava za unapređenje i valorizaciju kulturne baštine. Pokrenuli smo koncept kreativnih habova, koji će biti svojevrsno jezgro kreativnosti naših umjetnika i umješnosti crnogorskih preduzetnika. Već naredne godine ćemo raditi na uspostavljanju 2 haba u Kotoru i Baru, a možda započeti i radove na habu u Podgorici.“ naveo je Bogdanović.

Dalje, Bogdanović je kazao da je ova godina bila i prva godina razvoja kreativnih industrija – segmenta koji treba da rezultira novim radnim mjestima u kulturi. Kako je saopštio: „Dobili smo prvih 10 proizvoda koji su, pod brendom „Creative Montenegro“ kreirali crnogorski umjetnici, a izradili naši preduzetnici. Riječ je o sinergiji koja treba da generiše nove ideje i vizije, a u krajnjem da kreira nova radna mjesta i valorizuje potencijal našeg stvaralaštva“.

Ministar Bogdanović je podsjetio da je 10. decembra Ministarstvo kulture dobilo novi polugodišnji izvještaj u vezi sa revizijom dvije muzejske jedinice. "Niti proces revalorizacije, niti proces revizije određenih muzejskih jedinica nije moguć u kratkom vremenskom roku. Do sada je završena revizija dvije muzejske jedinice. U martu ćemo imati opipiljive rezultate za dvije muzejske jedinice, i to: Etnografski i Umjetnički muzej, odnosno znaćemo šta ta revizija konkretno sadrži o predmetima koji su nestali. Moguće da neki od tih predmeta budu pronađeni u nekom od depoa. Rok za raviziju ostalih muzejskih jedinica je 26. jun 2019. godine", naveo je Bogdanović.

Govoreći o zakonskoj regulativi, Bogdanović je podsjetio da su donešena četiri nova zakona: Zakon o zaštiti kulturnih dobara, Zakon o muzejskoj djelatnosti, Zakon o bibliotečkoj djelatnosti i Zakon o arhivskoj djelatnosti, kao i oko 40 podzakonskih akata, kojima je otpočeo proces implementacije navedenih zakona. Takođe, donešen je i Zakon o zaštiti prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora, koji je od bitnog značaja za očuvanje UNESCO statusa.

Tokom rasprave, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao da kulturno – istorijsko nasleđe nije priča o prošlosti – to je priča o budućnosti i Ministartvo kulture radi na tome da kultura bude generator ekonomskog razvoja lokalnih zajednica, a ne samo rashodna strana budžeta!


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?