Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Културно – историјско насљеђе је генератор економског развоја локалних заједница

Објављено: 27.12.2018. 23:47 Аутор: МКУ
На данашњој 26. сједници Одбора за просвјету, науку, културу и спорт одржано је контролно саслушање на тему: "Заштита непокретних културних добара у Црној Гори".

Богдановић је указао да Министартво културе улаже напоре да са традиционалног модела заштите пређе на савремене моделе управљања културном баштином. „Вјерујемо да ћемо сљедеће године имати најмање 3 културна добра која ћемо, чувајући њихову аутентичност и не задирући у њихов интегритет, валоризовати по моделу приватно јавног партнерства“, додао је Богдановић.

Како је саопштио министар Богдановић, Министарство је у 2018. години направило искораке у правцу обезбјеђивања ванбуџетских средстава за унапређење културне баштине. „Управо у овој години смо почели са реализацијом 3 пројекта финансирана из предприступне помоћи Европске уније, гдје смо на 2 пројекта водећи партнери, чија је укупна вриједност цца 6 милиона еура, а од чега Министарство културе бесповратно добија 2 милиона еура. Такође, предали смо апликацију за још 2 пројекта вриједна 3 милиона еура. Значи, Министарство има проактиван приступ у правцу обезбјеђивања додатних, ванбуџетских средстава за унапређење и валоризацију културне баштине. Покренули смо концепт креативних хабова, који ће бити својеврсно језгро креативности наших умјетника и умјешности црногорских предузетника. Већ наредне године ћемо радити на успостављању 2 хаба у Котору и Бару, а можда започети и радове на хабу у Подгорици.“ навео је Богдановић.

Даље, Богдановић је казао да је ова година била и прва година развоја креативних индустрија – сегмента који треба да резултира новим радним мјестима у култури. Како је саопштио: „Добили смо првих 10 производа који су, под брендом „Цреативе Монтенегро“ креирали црногорски умјетници, а израдили наши предузетници. Ријеч је о синергији која треба да генерише нове идеје и визије, а у крајњем да креира нова радна мјеста и валоризује потенцијал нашег стваралаштва“.

Министар Богдановић је подсјетио да је 10. децембра Министарство културе добило нови полугодишњи извјештај у вези са ревизијом двије музејске јединице. "Нити процес ревалоризације, нити процес ревизије одређених музејских јединица није могућ у кратком временском року. До сада је завршена ревизија двије музејске јединице. У марту ћемо имати опипиљиве резултате за двије музејске јединице, и то: Етнографски и Умјетнички музеј, односно знаћемо шта та ревизија конкретно садржи о предметима који су нестали. Могуће да неки од тих предмета буду пронађени у неком од депоа. Рок за равизију осталих музејских јединица је 26. јун 2019. године", навео је Богдановић.

Говорећи о законској регулативи, Богдановић је подсјетио да су донешена четири нова закона: Закон о заштити културних добара, Закон о музејској дјелатности, Закон о библиотечкој дјелатности и Закон о архивској дјелатности, као и око 40 подзаконских аката, којима је отпочео процес имплементације наведених закона. Такође, донешен је и Закон о заштити природног и културно историјског подручја Котора, који је од битног значаја за очување УНЕСЦО статуса.

Током расправе, министар културе Александар Богдановић је истакао да културно – историјско наслеђе није прича о прошлости – то је прича о будућности и Министартво културе ради на томе да култура буде генератор економског развоја локалних заједница, а не само расходна страна буџета!


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?