Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Usvojen Program podsticanja inovativnih startapova u Crnoj Gori

Objavljeno: 28.12.2018. 18:57 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke

Program podsticanja inovativnih startapova u Crnoj Gori (2019-2021), koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade, rezultat je polugodišnje saradnje u okviru nacionalnog Partnerstva za kreiranje inovacionog ekosistema i ekspertske podrške dobijene kroz projekat iz H2020 programa “Podrška razvoju politika - Ka preduzetničko-inovacionom ekosistemu Crne Gore”. Proces izrade Programa i pripremu predloga dokumenta vodilo je Ministarstvo nauke.

Program podsticanja inovativnih startapova u Crnoj Gori sa Akcionim planom za period 2019-2021. godine, koji je pripremilo Ministarstvo nauke Crne Gore, doprinijeće uspostavljanju atraktivnih uslova za crnogorski inovativni ekosistem, s fokusom na inovativne startapove.

On sadrži mjere za uklanjanje zakonskih barijera, razvoj naprednih finansijskih šema, podsticanje i privlačenje talenata u cilju intenziviranja kreiranja znanja i novih vrijednosti, preduzetničke kulture i pristupa tržištima za inovativne i preduzetničke projekte.

Za podsticanje inovativnih startapova tokom tri godine predviđeno je izdvajanje oko 4,5 miliona eura. Od toga, država će plasirati startapovima i akterima u podršci ekosistemu oko 1,3 miliona eura, dok je iz opštinskih budžeta planiran plasman u iznosu od milion eura. Oko 1,7 miliona predviđeno je da se obezbijedi kroz donacije za infrastrukturu i podizanje kapaciteta, od čega je više od milion eura već ugovoreno putem nacionalnih IPA fondova. Oko pola miliona eura iznosiće troškovi implementacije Programa, u vidu angažovanja stručnog kadra, studija, izradu informacione platforme, obuke i promocije.

Nadovezujući se na infrastrukturnu podršku koja je u formiranju, kao i na prednosti koje Crna Gora ima u regionalnom i širem kontekstu, naša zemlja ima jedinstvenu priliku da uspostavi model i čvrste osnove za preduzetničku i inovativnu ekonomiju. U tom smislu, Crna Gora mora da pronađe sopstveni model razvoja inovacionog ekosistema kako bi uhvatila korak sa konkurentnim razvijenim evropskim državama, u čemu je realizacija Programa podsticanja inovativnih startapova od suštinskog značaja.

Uticaj Programa biće vidljiv kroz povećanje broja inovativnih startapova s ambicijom rasta i njihovog kvaliteta kroz efikasnije korišćenje najsavremenijih znanja dostupnih u zemlji ili inostranstvu. Program takođe aktivira određene aktuelne reformske procese koji paralelno teku u više resornih domena, predlažući načine kako inovativna startap preduzeća mogu da doprinesu njihovoj realizaciji (S3 strategija, digitalizacija, kreiranje podsticajnog poslovnog ambijenta, strateško privlačenje stranih investicija, praktična nastava na univerzitetima, saradnja s dijasporom, javne nabavke inovacija, ekonomsko državljanstvo i drugo).

Program će omogućiti preciznu identifikaciju preduzeća u početnoj fazi osnivanja, koja imaju potencijal brzog rasta, testiranje njihovih poslovnih ideja uz podršku budžetskih programa, kao i lakši transfer znanja upotrebljivog za inovacije iz akademskog sektora, ne samo u Crnoj Gori već i u inostranstvu, ka privrednim akterima u našoj zemlji.

Očekujemo da se zahvaljujući planiranim fiskalnim mjerama poveća broj poslovnih subjekata koji se bave istraživanjem, razvojem i inovacijama, kao i onih koji afirmišu digitalno poslovanje. Takođe, povećao bi se broj kako domaćih tako i stranih investitora iz privatnog sektora koji ulažu u startap preduzeća u Crnoj Gori. Preduzeća iz Crne Gore imaće priliku da lakše pristupe inostranim tržištima putem unapređenja e-trgovine i pristupanjem međunarodnim inovativnim mrežama. Kroz aktivnosti na univerzitetima usmjeravali bi se talenti za preduzetništvo i to oni koji do sada nijesu prolazili obrazovne programe iz preduzetništva i inovacija.

Jedan od osnovnih ciljeva programa je podsticanje povećanja investicija iz privatnog sektora, a vjerujemo da će donatori, kada budu upoznati s Programom, pružiti još značajniju podršku njegovoj realizaciji od trenutno predviđene.

Marketinškim kampanjama ostvarenim u partnerstvu institucija iz različitih sektora i medija promovisale bi se inovacije i preduzetništvo, a organizacijom brojnih događaja poput takmičenja, treninga, mentorstva, unaprijedila bi se preduzetnička i inovaciona kultura.

Kompletan Program sadržinski čini suštinu Naučno-tehnološkog parka i njegovom implementacijom ova institucija bi zauzela centralno mjesto u crnogorskom inovaciono-preduzetničkom ekosistemu.

Program je pripremljen uz podršku eksperata Evropske unije, kroz projekat podrške koji je Evropska komisija odobrila Ministarstvu nauke u okviru programa Horizont 2020, pod nazivom “Posebna podrška Crnoj Gori – Ka Preduzetničko-inovacionom ekosistemu Crne Gore”. Na nacionalnom planu u njegovom formulisanju učestvovao je veliki broj predstavnika svih sektora, članova “Partnerstva za kreiranje inovacionog ekosistema”.

Program podsticanja inovativnih startapova u Crnoj Gori možete preuzeti ovdje


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?