Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Усвојен Програм подстицања иновативних стартапова у Црној Гори

Објављено: 28.12.2018. 18:57 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke

Програм подстицања иновативних стартапова у Црној Гори (2019-2021), који је усвојен на јучерашњој сједници Владе, резултат је полугодишње сарадње у оквиру националног Партнерства за креирање иновационог екосистема и експертске подршке добијене кроз пројекат из Х2020 програма “Подршка развоју политика - Ка предузетничко-иновационом екосистему Црне Горе”. Процес израде Програма и припрему предлога документа водило је Министарство науке.

Програм подстицања иновативних стартапова у Црној Гори са Акционим планом за период 2019-2021. године, који је припремило Министарство науке Црне Горе, допринијеће успостављању атрактивних услова за црногорски иновативни екосистем, с фокусом на иновативне стартапове.

Он садржи мјере за уклањање законских баријера, развој напредних финансијских шема, подстицање и привлачење талената у циљу интензивирања креирања знања и нових вриједности, предузетничке културе и приступа тржиштима за иновативне и предузетничке пројекте.

За подстицање иновативних стартапова током три године предвиђено је издвајање око 4,5 милиона еура. Од тога, држава ће пласирати стартаповима и актерима у подршци екосистему око 1,3 милиона еура, док је из општинских буџета планиран пласман у износу од милион еура. Око 1,7 милиона предвиђено је да се обезбиједи кроз донације за инфраструктуру и подизање капацитета, од чега је више од милион еура већ уговорено путем националних ИПА фондова. Око пола милиона еура износиће трошкови имплементације Програма, у виду ангажовања стручног кадра, студија, израду информационе платформе, обуке и промоције.

Надовезујући се на инфраструктурну подршку која је у формирању, као и на предности које Црна Гора има у регионалном и ширем контексту, наша земља има јединствену прилику да успостави модел и чврсте основе за предузетничку и иновативну економију. У том смислу, Црна Гора мора да пронађе сопствени модел развоја иновационог екосистема како би ухватила корак са конкурентним развијеним европским државама, у чему је реализација Програма подстицања иновативних стартапова од суштинског значаја.

Утицај Програма биће видљив кроз повећање броја иновативних стартапова с амбицијом раста и њиховог квалитета кроз ефикасније коришћење најсавременијих знања доступних у земљи или иностранству. Програм такође активира одређене актуелне реформске процесе који паралелно теку у више ресорних домена, предлажући начине како иновативна стартап предузећа могу да допринесу њиховој реализацији (С3 стратегија, дигитализација, креирање подстицајног пословног амбијента, стратешко привлачење страних инвестиција, практична настава на универзитетима, сарадња с дијаспором, јавне набавке иновација, економско држављанство и друго).

Програм ће омогућити прецизну идентификацију предузећа у почетној фази оснивања, која имају потенцијал брзог раста, тестирање њихових пословних идеја уз подршку буџетских програма, као и лакши трансфер знања употребљивог за иновације из академског сектора, не само у Црној Гори већ и у иностранству, ка привредним актерима у нашој земљи.

Очекујемо да се захваљујући планираним фискалним мјерама повећа број пословних субјеката који се баве истраживањем, развојем и иновацијама, као и оних који афирмишу дигитално пословање. Такође, повећао би се број како домаћих тако и страних инвеститора из приватног сектора који улажу у стартап предузећа у Црној Гори. Предузећа из Црне Горе имаће прилику да лакше приступе иностраним тржиштима путем унапређења е-трговине и приступањем међународним иновативним мрежама. Кроз активности на универзитетима усмјеравали би се таленти за предузетништво и то они који до сада нијесу пролазили образовне програме из предузетништва и иновација.

Један од основних циљева програма је подстицање повећања инвестиција из приватног сектора, а вјерујемо да ће донатори, када буду упознати с Програмом, пружити још значајнију подршку његовој реализацији од тренутно предвиђене.

Маркетиншким кампањама оствареним у партнерству институција из различитих сектора и медија промовисале би се иновације и предузетништво, а организацијом бројних догађаја попут такмичења, тренинга, менторства, унаприједила би се предузетничка и иновациона култура.

Комплетан Програм садржински чини суштину Научно-технолошког парка и његовом имплементацијом ова институција би заузела централно мјесто у црногорском иновационо-предузетничком екосистему.

Програм је припремљен уз подршку експерата Европске уније, кроз пројекат подршке који је Европска комисија одобрила Министарству науке у оквиру програма Хоризонт 2020, под називом “Посебна подршка Црној Гори – Ка Предузетничко-иновационом екосистему Црне Горе”. На националном плану у његовом формулисању учествовао је велики број представника свих сектора, чланова “Партнерства за креирање иновационог екосистема”.

Програм подстицања иновативних стартапова у Црној Гори можете преузети овдје


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?